Nova bolest savremenog doba

Iscrpljivanje prekomernim vežbanjem, pročišćavanje organizma ekstremnim metodama, izgladnjivanje ili kompulzivno prejedanje samo su neki od načina na koje se muškarci širom sveta suočavaju sa pritiskom da budu fizički privlačni.

jj

“Mišićna dismorfija kod muškaraca u današnje doba opozit je anoreksiji koja se češće javlja kod žena”, navodi Skot Grifits, profesor Univerziteta u Kvinslendu.

“Mladi muškarci nisu u stanju da objektivno procene veličinu svojih mišića. Oni uvek žele da su im mišići veći, nikad im nije dovoljno. Polovina muškaraca koji pate od mišićne dismorfije iz očajanja će posegnuti za steroidima”, dodaje Grifits.

U Australiji je do sada registrovano preko 300 000 slučajeva poremećaja u ishrani kod muškaraca, a dosadašnja istraživanja pokazala su da polovina pacijenata u nekom trenutku pokuša da izvrši samoubistvo.

“Često se dešava da mentalna i emocionalna bol koju ova bolest nosi navede pacijenta da sebe povredi. Želja za savršeno izvajanim telom kod nekih muškaraca može da postane okidač za brojne poremećaje u ishrani, poremećaje u vezi sa fizičkom aktivnošću, kao i poremećenu percepciju mišićne mase”, izjavila je Kristin Morgan, direktor fondacije “Butterfly”, posvećene borbi protiv poremećaja u ishrani.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...