Generic filters
Exact matches only

Evo šta izaziva učestale bolove u nogama

Glavni uzroci bola u nogama su:

bol

Išijas

Išijas nastaje usled pritiska na nerv išijadikus i prećen je bolom.Bol započinje u donjem delu leđa i širi se, a može biti prisutan u potkolenici ili listu. Osobe imaju poteškoća sa savijanjem noge u kolenu, a bol se čak može javiti i u drugoj nozi.

Osam ili više sati dnevno provedenih za računarom, malo vremena koje ulažemo u zdravlje i nedovoljna fizičke aktivnost smatraju se najčešćim uzrocima išijasa.

Periferna neuropatija

To je posledica upale perifernih nerava (nerava u telu, a ne u mozgu i kičmenoj moždini). Oštećenje ponekad nastupa kao komplikacija nekog dugotrajnog poremećaja, poput dijabetesa, alkoholizma, nedostatka vitamina ili tumora. Mogući su mnogi drugi uzroci oštećenja – prekomerna doza određenih lekova, izloženost određenim hemikalijama (živa, arsen ili olovo) itd.

Pacijenti su u najvećoj meri dijabetičari i alkoholičari. Ova se bolest ne može direktno izlečiti lekovima ili hirurškim zahvatom.

Bolest perifernih arterija

Ova bolest vodi do sužavanja krvnih sudova zbog oslabljenog prolaska krvi u noge. Mogući su krvni ugrušci koji dodatno onemogućuju krvotok te uzrokuju bol.

Osteomijelitis

Reč je o upali kostiju koja pogađa zglobove i uzrokuje jake bolove. Uzročnici mogu biti nespecifični ili specifični (TBC, sifilis, tifus, lepra), pa se, prema njima ova bolest deli u dve glavne grupe – nespecifične infekcije i specifične (TBC, sifilis, tifus, lepra). Lečenje je hirurško i konzervativno, a uspeh lečenja zavisi od pravovremeno postavljanje dijagnoze. Na postavljenu sumnju mora se započeti visokim dozama antibiotika, parenteralnom primenom gamaglobulina za jačanje prirodnog imuniteta.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...