Generic filters
Exact matches only

NIZAK KRVNI PRITISAK: Ako primetite ove simptome obavezno se javite lekaru!

Iako svi pričaju samo o opasnostima povišenog krvnog pritiska, nikako ne smemo zanemariti ni nizak krvni pritisak. Ovo stanje može biti jednako opasno.

Ukoliko su vam gornje vrednosti pritiska niže od 90, a donjeg niže od 60, lekar će vam dijagnostifikovati nizak krvni pritisak. Ovo stanje se još naziva i hipotenzija.

 

Hipotenzija najveću štetu čini mozgu, jer postoji rizik od hroničnog nedostaka kiseonika, što za posledicu može da ima i moždani udar.

Uzroci hipotenzije su različiti, od nedovoljnog unosa vode, preko problema sa srcem i endokrinih problema, do ozbiljnih infekcija. Ovo su najraniji simptomi koji ukazuju na nizak pritisak:

  • (neobjašnjiv) osećaj umora
  • ošamućenost i vrtoglavica
  • mučnina
  • gubitak svesti
  • zamućen ili pomračen vid
Krvni Pritisak
foto: Shutterstock

Ovi simptomi variraju od slabih preko umerenih do vrlo teških ― dok ih neko oseća kao neprijatne, drugima onemogućavaju da funkcionišu. U ekstremnim slučajevima, jedan od simptoma je hladna, bleda i lepljiva koža, praćena slabim ili ubrzanim pulsom i ubrzanim plitkim disanjem, uz nesvesnost o okruženju ili zbunjenost.

lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=262&loc=https%3A%2F%2Fstil.kurir.rs%2Flepi zdravi%2Fmedicina%2F164363%2Fnizak krvni pritisak hipotenzija simptomi&referer=https%3A%2F%2Fstil.kurir

(Stil.kurir.rs)

Foto Unsplash
Autor/Izvor Stil.Kurir.rs
Komentari
Loading...