Ono što vam niko neće reći o majčinstvu

Dok ne dobijete dete, ne možete ni da zamislite kako je to imati ga, a kad ga dobijete, ne možete zamisliti predhodni život.

photo-bebe-mignon

Posle porođaja, većina žena ima osećaj kao da im ne radi deo mozga, a jedina preokupacija im je zdravlje tog malog bića koje su donele na svet. Njihove potrebe gurnute u drugi plan. Svakoj ženi treba vremena da se navikne na novi ritam, novu ulogu i novu najvažniju osobu svom životu i vremenom će sve postati lakše. Ali, prije nego postane lakše, biće teško, zabavno, nepodnošljivo i divno u isto vreme.

Vi uglavnom znate šta možete da očekujete kad beba dođe na svet, ali tu su i stvari na koje vas niko nije upozorio. Idemo redom.

Mnoga, ali mnoga jutra, negde oko 5.30 časova molićete se Bogu ili nekoj višoj sili da se smiluje i dozvoli vam bar još jedan sat sna.

bebe_mama

Ne  postoji bezbolan način da beba izađe iz materice. Provešćete mnogo vremena u razgovoru sa drugim majkama pričajući šta je manje bolno, carski rez ili prirodni porođaj. Realno, i jedan i drugi bole na svoj način i vrlo verovatno će to biti najintenzivniji bol koji ćete osetiti u životu. I ne, nećete ga zaboraviti istog trenutka kad ugledate lice svog deteta, iako porođajni bol prolazi istog momenta kad beba izađe iz vaše utrobe, ukoliko se porađate prirodno i bez epidurala. I dalje će boleti, i dalje će peći, ali ćete nekim čudom sve to lakše podnositi pri pogledu na malo stvorenje koje je iz vas upravo iščupalo poslednji atom snage i koje će vaš svet od tog trenutka prodrmati iz temelja.

Neverovatno kako ćete se brzo navići na pipanje dečjih telesnih tečnosti, bala, urina, bljuvotina, kake… Nekim čudom, sve prestane da vam se gadi.

Postaćete stručnjak za “čitanje” kake, a to je zapravo sposobnost da otkrijete da li je vaše dete bolesno u odnosu na veličinu, boju, oblik i učestalost njegove ili njene stolice, piše sajt Projecthappilyeverafter.com.

Razvićete stanje poznato kao “mamnezija” koje počinje zajedno sa začećem vaše najveće sreće u životu. Stručnjaci kažu da nestaje posle godinu do dve pošto rodite, ali većina iskrenih majki priznaće da to stanje traje bar 20 godina. Tad “mamneziju” zamenjuje senilnost. Čini se da izbor ne postoji.

U trenutku dok proživljavate trudove i porađate se, više od bilo koga mrzećete onoga koji vas je doveo do tog stanja – svog supruga, dečka, druga, švalera…

Teško da će vas iko ikad tako izblamirati kao rođeno dete, pogotovo ako vas dok stojite u redu na kasi, vaš slatki trogodišnjak nevino upita: “Mama, mama, ovde smrdi, jesi prdnula?”

prekid-dojenja

Vaše grudi će izgledati kao grudi Pamele Anderson u najbujnijim danima dok budete dojile. Uživajte u tome dojenje bebedok traje, jer neće trajati dugo. Čim prestanete sa dojenjem, one će se i izduvati brže od balona koji ste probušili. I počeće da vise, na žalost… Gravitacija čini svoje.

Vrlo brzo pošto postanete majka, dotadašnji cilj da budete savršen roditelj zamenićete novim realnijim ciljem – željom da vam neko pomogne u preživljavanju tog iskustva.

Biće dana kad ćete se naći u javnosti i shvatiti da ste naopako obukli majicu, da vam je košulja uflekana hranom ili balama, da ste zaboravili da operete zube ili kosu. Ono što je neverovatno je to da vas u tom trenutku ništa od toga neće nervirati.

Svojevremeno ste sebi dale časnu reč da neke izraze koje ste čuli do svojih roditelja nikad nećete ponoviti svom detetu. Ništa od toga, izgovorićete ih mnogo puta. Pa i onaj čuveni odgovor “zato” koji mrzimo da čujemo.

Ako niste psovali pre nego što ste postali roditelj, psovaćete pošto se ostvarite u toj ulozi. A ako ste psovali dok niste imali dete, radićete to pošto dobijete dete, još češće. Svakako izbegavajte da to radite pred decom. Zaključajte se u kupatilo i dajte sebi oduška do mile volje kad vas dete ne čuje.

Vaša najveća sreća je jedan veliki manipulator, a sa manipulisanjem vašim emocijama počinje već kad navrši četiri meseca i nastaviće dok ste živi. Vi toga uglavnom nećete ni biti svesni. Živećete u blaženom neznanju i verovaćete da je to pokazivanje njegove ili njene ljubavi.

devojcica crtaUhvatićete samu sebe kako guglate čudne stvari poput “kako naučiti dete da kaki na nošu” ili “sviđa mi se pedijatar, je li to normalno?”.

Pitaćete samu sebe nebrojeno puta “je li ovo normalno”, ali nikad nećete znati odgovor na to pitanje.

Shvatićete koliko malo znate, pogotovo kad vam dete postavi pitanje ko se nalazi na novčanici od 1000 dinara, zašto zebre imaju pruge ili zašto je more slano.

Počećete da se plašite poziva na rođendane.

Kupovanje namirnica nikad više neće biti isto.

Jesmo li spomenuli hemoroide? Ili je možda bolje da živite u blaženom neznanju…

Ako ste imali više nego dovoljno novca pre nego ste postali roditelj, pošto postanete majka, više nećete imati tih “problema”.

Pelene koštaju više nego mislite. Vrtić ili dadilja koštaju još više. Ako počnete da računate sve potencijalne troškove, proći će vas želja da imate decu, pa je bolje da o tome jednostavno ne razmišljate.

Svakodnevno ćete bacati razne stvari skupljene po kući i zbog toga ćete osećati krivicu. Nema veze što je to samo jedan ili 20 crteža koje je vaše voljeno biće nacrtalo tog dana.

 

Izvor:onaportal.com

Komentari
Loading...