Neven – mala biljka velikih moći

Neven je od davnina poznat po svojoj lekovitosti, a danas je prepoznajemo kao biljku neprocenjive vrednosti.

neven

Neven je jednogodišnja razgranata biljka, jakog mirisa, visine oko 50 centimetara. Biljka je obrasla dlačicama, a cvetovi su svetložuti ili narandžasti. Zbog svojih lekovitih sastojaka koriste se cvet, listovi i stablo nevena.

Dokazano je da neven stimuliše stvaranje novih ćelija u površinskim slojevima kože i da dovodi do zarastanja rana. Deluje i kao blag sedativ pa se primenjuje za umirenje kod nesanice, nervoze i napetosti. Deluje antiseptički i antibakterijski.

Čaj i mast od nevena

Hladan čaj od nevena se primenjuje za ispiranje očiju (kod upalnih stanja oka), za ispiranje usta kod afti ili ranica i nakon stomatoloških intervencija. Neven se tradicionalno koristi u obliku masti za rane koje sporo zarastaju, posekotine, ogrebotine, opekotine, bradavice, i sva druga stanja koja zahtevaju regeneraciju kože. Upotrebljava se kao pomoć kod proširenih vena, hemoroida, čireva na koži.

Neven neguje kožu i daje joj blistav izgled: neguje kožu ruku i stopala i čini je mekom, dok kožu lica štite lekovite supstance koje sadrži.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...