Neuralgija- Simpromi i lečenje biljkama

Pod neuralgijom se podrazumeva bol prouzrokovan nadražajem upaljenog nerva, koji je prouzrokovan pritiskom kostiju ili vezivnog tkiva.

yy

Ispoljava se na više načina: utrnućem, žarenjem, trzanjem, svrabom, bol, preosetljivost, probadanje itd.

Neuralgije se javljaju najčešće na jednoj strani tela, a bol može biti konstatan ili povremen – od nekoliko sekundi, pa sve do nekoliko dana. Isto tako, može se javljati povremeno pa se na takav način može razvući na nekoliko nedelja. Ipak, nemojte zanemarivati ovakve vrste zdravstvene tegobe, jer ovaj trenutni zdravstveni problem može preći u hronični.

Stoga, obratite se svom lekaru i specijalisti ako vas konstantno boli glava, zub, uho, ili imate osip; ako imate izuzetno jak ili nepodnošljiv bol ; ako bol traje duže od nedelju dana ili se stanje pogorša; ako sumnjate da je uzrok bola tegoba sa leđima, uklještenje živca, ako herpes nije zalečen i počne da se širi (naročito prema očima, jer to može da prouzrokuje slepilo), itd.

Preventivno najbolje je uvek obraćati pažnju kako sedite, kako podižete teret, budite pažljivi kod naglih poteza tela, kako se krećete, pa ćete na taj način preduprediti potencijalne neuralgične problem.

Kako pomoći sebi?

Dosta olakšanja možete dobiti izlaganjem bolnog mesta hladnoći i toploti (zavisi šta vam više odgovara). Stavite termofor na deo tela koji vas boli ili nekoliko puta mokru vrelu flanelsku krpu. A ako vam više prijaju hladne obloge, onda uradite istu procedure, samo sa hladnom vodom.

Poznato je da kod neuroloških problema pomaže vitamin B. Stoga, kada usledi napad potrebno je povećati dozu (najbolje na maksimum) tri puta dnevno. Uvedite u ishranu zob, pošto je ona generalno pomaže nervima. Preporučuju se i napici od zobi. Uzimajte beli luk ili kapsule belog luka. Pored uzimanja dodatka vitamin B, dobro je uzimajnje i vitamin C, kao i flavonoide.

Umirujuće ulje kantariona ublažava bol, pa će vam dobro doći mešavina 3 kapi kantarionovog ulja, u 2 kašike maslinovog ili bademovog ulja. Ovu mešavinu blago utrljavajte na zahvaćeno područje, najbolje na svaka tri sata.
Pripremajte biljne čajeve sladića, ehinacee i od majorana.
Uzmite 5 g majorana koje ćete popariti sa 2 dl vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta. Ovaj čaj je najbolje konzumirati 3 puta dnevno.

Čaj od gospine trave će vam pomoći pri saniranju ovih zdravstvenih problema. Naime, dovoljno je dve kašičice ove biljke preliti ključalom vodom, a posle deset minuta procediti čaj. On sanira bolove, a preporuka je da se pije tri puta dnevno.
Takođe, praktikujte redovno tehnike savladavanja stresa, jer stalan stres slabi imunitet i pogoršava bol.
Pomoći će vam u oporavku akupresura i akupunktura. A homeopatija vam, takođe, može biti od velike koristi – pa se najbolje posavejtujte sa praktičarem homeopatije koji će vam pripisati najbolju homeopatsku terapiju.

Homeopatija naročito može pomoći kod oštrog i svrbućeg bola, praćen žarenjem.
Masaža dubljih tkiva i mišića će vam smanjiti bol, kao i određene fizičke vežbe koje će vam na pravilan način prezentovati terapeut.

Evo još nekoliko recepata čajeva protiv neuralgije:

– Supenu kašiku valerijane preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da stoji šest sati, zasladiti sa medom i piti nakon večere (kao zamena za vodu).
– Supeku kašiku hmelja preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da stoji četiri sata, i isto kao u prethodnom receptu, zasladiti sa medom i piti nakon večere (kao zamena za vodu).

Na isti način pripremati i konzumirati čajne mešavine:

– Po 10 g cveta i lista gloga, ruzmarina, pomorandže i kamilice
– 10 g cveta lokvanja
– Po 10 g matičnjaka i kamilice, sa po 5 g morača i mirođije
– Po 20 g cveta gloga, hmelja, lista matičnjaka, belog i crnog sleza

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...