Neugledni koren koji čak niti ne gledamo, neverojatno je lekovit!

Kada je Bog stvarao ovaj svet, stvorio je i čičak. Neugledni koren iz kog se rađa divan cvet.

čič

Mnogima taj koren ide čak i na živce jer se lepi na odeću, pa ga čupaju bacaju ili najčešće  ne gladaju.  Čičak potiče iz Azije, ali je rasprostranjen i po Severnoj Americi i Evropi. Možete ga  naći na neobrađenim poljima, uz puteve, potoke i reke.

Lekovita svojstva čička prepoznata su za mnoge bolesti i tegobe: upale usne šupljine, za smirenje kašlja, kod otečene limfnih žlezda na vratu, za stvaranje belih krvnih zrnaca, pri podsticanju apetita i bolju probavu, za bolji rad bešike i bubrega, za dezinfekciju kože. On deluje protivotrovno i dezinfikuje celi organizam. Leči sve vrste čireva, skrofula, gihta, zastarelih reumatskih bolesti, vodenih bolesti i kod trovanja živom. On je vrlo dobar borac protiv svih osipa, bolesti usne šupljine, ranica, lišajeva, ekcema, gnojnih rana ali i kod upale želudca, i protiv bolne reume. Ljudi ga od davnina koriste gotovo za sve vrste što spolja[njih što unutrašnjih obolenja a dobar je i za rast te obnavljanje kose. Svedočanstva o lekovitom čičku govore samo najbolje, mnogima je pomogao a svi delovi ovog korena su lekoviti, od semena do cveta.

Kod kuće možete napraviti nekoliko pripravaka od čička koji će pomoći vašem zdravlju:

Čaj od čička se sprema tako da usitnjeni koren prelijete kipućom vodom i ostavite da se lagano kuva 3 minute. Kada je skuvan, čaj ostavite 10-15 minuta da odstoji. Pijte ga zaslađenog medom nekoliko puta dnevno ili ga koristite za obloge.

Ulje od čička napravite tako da sveži koren prelijete čistim alkoholom i ostavite u zatvorenoj posudi da odstoji 15-ak dana. U mešavinu dodajte maslinovo ulje, te sve ostavite prekriveno gazom da stoji još 4 nedelje. Alkohol će s vremenom islapiti, te smesu nakon toga procedite i čuvajte na hladnom mestu.

Čičak možete koristiti i kao losion za kosu. Svež koren prelijte kipućom vodom i kuvajte 10-ak minuta. Nakon kuvanja dodajte jabukovo sirće i isečen crni luk. Ostavite tako da odstoji celi dan, a kasnije procedite. Ovaj losion nanesite na glavu i pustite da stoji sat vremena, nakon toga isperite. Ovaj postupak ponavljajte dokle god je potrebno.

Komentari
Loading...