Generic filters
Exact matches only

NESPAVANJE ĆE NAM DOĆI GLAVE: Svetom hara globalna kriza sna!

Malo ko u današnje vreme sebi može da priušti da ode u krevet kad mu se spava. A to je nešto što može mnogo da nas košta

Ako se i vi danas osećate umorno i bezvoljno, znajte da niste jedini. Istraživanja pokazuju da je skoro čitavo čovečanstvo današnjice neispavano!

Ceskanje002-620x350

Jednostavno, život je postao toliko brz, a toliko je iskušenja pred nama, da malo ko misli na spavanje. Svi odlazimo u krevet kasnije nego što bi trebalo, a budimo se ranije nego što našem organizmu prija.

Kako tvrde naučnici koji su sproveli veliku studiju o navikama spavanja, u svetu vlada “globalna kriza sna”. Kako prenosi BBC, najmanje sna sebi priušte muškarci u srednjim godinama. Žene generalno spavaju oko trideset minuta više od muškaraca, pogotovo one uzrasta između 30 i 60 godina.

– Naši telesni satovi programirani su da radimo neke stvari u određeno vreme, pa i da spavamo. Mi to ne činimo, jer na nas utiču društveni faktori. Što je najgore, nećemo znati kakve su dugoročne posledice ovakvog stila života još godinama – rekao je Akileš Redi, profesor sa Kembridža.

KOLIKO SATI DNEVNO VI SPAVATE?
-Noću slabo, rano se budim, ali zato sve nadoknadim popodnevnom dremkom.
-Ako ne odspavam 8 i više sati, nisam ni za šta.
-Patim od nesanice već dugo, pa i ne pamtim kad sam se naspavao/la ko čovek.
-Trudim se da svake noći odspavam 7 sati.
-Kako kad, zaređam par dana po 4-5 sati, pa onda jedne noći odvalim i 12 sati spavanja.

Kako se pokazalo, Holanđani spavaju prosečno osam sati i 12 minuta, gotovo sat vremena više nego ljudi u Singapuru i Japanu koji spavaju prosečno sedam sati i 24 minuta. U Velikoj Britaniji spava se prosečno nešto ispod osam sati, mrvu manje nego u Francuskoj.

Na vreme spavanja najviše utiče vreme odlaska u krevet, a utvrđen je i snažan uticaj životnog doba na vreme provedeno u snu.

Kafa
Tako mladi imaju veoma različita vremena odlaska na spavanje i buđenja, dok se kod starijih ta vremena sve više približavaju. Istraživanje je pokazalo da se kod radnika koji rade u smenama, pa tako i noću, javljaju brojni zdravstveni problemi.

(Telegraf.rs)

Komentari
Loading...