Generic filters
Exact matches only

Nesanica – bolest modernog doba

Zemlje u razvoju se rapidno približavaju razvijenim zemljama, ali samo po broju ljudi koji pate od nesanice. Da je u pitanju jedna od najrasprostranjenijih boljki modernog doba, pored depresije i anksioznosti, pokazuju podaci objavljeni u časopisu „Forbs“ o tome koliko SAD zapravo košta poremećaj sna njihovih stanovnika.

nesanica1

Čak trećina zaposlenih Amerikanaca, odnosno 41 milion ljudi, ima poteškoće da zaspi. Kako nekoliko dana nesanice dovodi do problema sa pamćenjem, glavobolja i slabljenja imunog sistema, to su greške i nezgode na poslu češće, što SAD košta 31,1 milijardu dolara svake godine, podaci su jedne studije. U 2012. godini 32,4 milijarde dolara je potrošeno na pilule za spavanje, a taj broj u narednoj godini raste.

Stres, preopterećenost očekivanjima i loše navike glavni su uzročnici nesanice. Dobra vest je da se navike mogu promeniti, ali koje?

Spavaća soba nije potpuno zamračena – Svetlost, pogotovo ona koja se emituje sa TV prijemnika i drugih elektronskih uređaja, šalje pogrešne signale mozgu da je vreme za buđenje, nivo melatonina, hormona koji izaziva pospanost, opada, snižava se telesna temperatura i prirodni put organizma do sna se prekida.

Fizička aktivnost pred spavanje – Poznato je da fizička aktivnost stimuliše metabolizam i ubrzava puls, što je idealno za početak dana, ali pred spavanje to dovodi do uznemirenosti organizma i čestog buđenja u toku noći.

Uspavljivanje uz TV – TV stimuliše aktivnost mozga, a za dobar san, suprotno tome, neophodno je da se aktivnost mozga redukuje pred spavanje, ne bi li se misli umirile i telo opustilo u pripremi za dubok san.

Alkohol u kasne sate – Čaša vina pred spavanje opušta telo i umiruje misli. San, u ovom slučaju, neće izostati. Jedini problem je što pospanost neće proći ni posle celonoćnog spavanja. Pod dejstvom alkohola san je plitak, lagan, telo dehidrira, a naspavanost izostaje.

Koliko je sati? – Gledanje na sat tokom uspavljivanja može da dovede samo do uznemirenosti. Posle obavljene računice koliko je sna izgubljeno i koliko malo sna će biti postignuto pre nego što budilnik zazvoni, od spavanja, obično, ne ostaje mnogo.

Nastojanja da se problem reši usred noći – Problem će biti tu i ujutru, a jutro je, ionako, pametnije od večeri.

 

b92.net

Komentari
Loading...