Generic filters
Exact matches only

Neravnoteža crevne flore

Pored antibiotika, crevnu floru mogu poremetiti ili uništiti i drugi lekovi, stres i neka obolenja, starost, fizički napor, izlaganje toksinima, ishrana bogata šećerom i industrijski rafinisanim ugljenim hidratima te mnogi drugi faktori.

disbio

Promene crevne mikroflore uzrokovane stresnim načinom života, nepravilnom ishranom, lekovima i čitavim nizom psihosocijalnih i fizioloških faktora povezuju se s nastankom probavnih bolesti, posebno bolesti upalnog ili autoimunog porekla.

Probiotici smanjuju nuspojave antibiotika

Antibiotici uništavaju sve bakterije u vašem probavnom sistemu, eliminišući konkurenciju i čisteći put za štetne bakterije i brzorastuće gljivice, koje onda popune nastalu prazninu. Uzimanje „dobrih bakterija“ tokom lečenja antibioticima može pomoći uspostaviti ponovo ravnotežu te usporiti rast gljivice Candide ispunjavanjem probavnog sistema korisnim bakterijama. Budući da probiotici održavaju ravnotežu u crevima, oni takođe smanjuju nuspojave antibiotika. Istraživanje objavljeno 2008. godine u časopisu Journal of Clinical Gastroenterology utvrdilo je da probiotici zapravo smanjuju pojavu proliva kod bolesnika koji su uzimali antibiotike.

Šta ako morate uzimati antibiotike?

Kada je nužno uzeti antibiotike, trebalo bi istovremeno početi obnavljati i crevnu floru.

Nove generacije dodataka ishrani koji sadrže simbiotike – smese dobrih bakterija i prebiotika u sinergiji s obogaćenim biljnim ekstraktima i mineralima – pokazaju se korisnim u prevenciji probavnih tegoba savremenog čoveka. Sinergijsko delovanje simbiotika, biljnih ekstrakata i oligoelemenata omogućuje učinkovito delovanje na širi spektar simptoma probavnih smetnji koji se najčešće istovremeno pojavljuju (proliv, grčevi, nadutost, meteorizam).

Ishrana je također bitna

Kako bi se povećao blagotvorni učinak proizvoda s dobrim bakterijama, potrebno ih je uzeti najmanje dva sata od doze antibiotika.

Osim uzimanja proizvoda s „dobrim“, tj. korisnim bakterijama, takođe treba voditi računa i o ishrani. Izuzetno je bitno smanjiti konzumaciju šećera i skroba, a povećati unos namirnica poput ribe, maslinovog ulja, đumbira i jogurta te hrane bogate prebioticima, kao što su beli luk, čičoka i batat.

Komentari
Loading...