Neobične stvari o kijanju koje će vas iznenaditi

Razlozi zbog kojih ljudi kijaju su mnogobrojni. Osim prehlade ili alergije, kijanje može izazvati i gledanje u jarku svetlost. Otkrivamo vam neke tajne o kijanju koje do sad sigurno niste znali.

kija

Brzina

Kijanjem ispuštate vazduh brzinom od oko 150 kilometara na sat.

Bakterije

Mikrobi koji se šire kada kinete mogu se raspršiti u radijusu i do 10 metara.

Regeneriše nos

Istraživanje sprovedeno 2012. godine pokazalo je kako se nos regeneriše kada kinete zbog pritiska koji kroz njega u tom trenutku prođe. Obnavljaju se nosnice jer se izbacuju ‘loše’ čestice koje se unose tokom disanja.

Zašto kijamo?

Mnoge ljude na kijanje navodi svetlost sunca, papir, hladan vazduh, alergije ili papar. Rezultati nekih istraživanja su pokazali kako jedna od četiri osobe kija kada pogleda u sunce.

Uzastopno kijanje

Katkad ‘loše’ čestice iz nosa izađu kada samo jednom kinete. Međutim, ponekad je za to potrebno više, pa kinete dva ili tri puta uzastopno.

Treptanje

Kada kinete refleksno zatvorite oči. To je deo poruke koju mozak prima trenutak pre nego što kinete.

Usporava rad srca

Kada kinete srce nekoliko sekundi sporije radi. To se događa jer duboko udahnete pre nego što kinete te zbog stimulacije nerava.

Ne sprečavajte kijanje

Sigurno vam se dogodilo da ste na važnom sastanku ili u situaciji kada ste pokušali zaustaviti kijanje. Ne činite to jer može doći do pucanja kapilara u očima te problema s dijafragmom.Ipak, to se retko događa.

Ako ne želite  kinuti, protrljajte nos

Ukoliko ste zaista u situaciji da vam je neprijatno glasno kinuti, stručnjaci savetuju da protrljate nos ili kroz njega snažno izdahnete.

Komentari
Loading...