Nekoliko razloga zašto je rogač koristan za vaše zdravlje

Rogač je biljka koja raste u predelima gde preovladava topla klima, jer one ne mogu da uspevaju na područjima gde ima mnogo vode.

tr

 

Ono što karakteriše ovu biljku jesu duge mahune koje mogu narasti u dužinu od 20 cm. Na početku razvoja njihova boja je zelena, ali kako sazrevaju i menjaju boju, na kraju budu tamnosmeđe boje.

Rogač je prepoznatljiv po tome što sadrži velike količine hranljivih materija, među kojima se najviše izdvajaju vitamin B6 i E, tiamin, folna kiselina, a najviše su zastupljeni gvožđe, selen, kalcijum, cink, magnezijum i fosfor!

Gaji se prvenstveno zbog svojih lekovitih karakteristika.

Lekovita svojstva i zdravstvene prednosti rogača

Rogač kao lek se često možemo naći u narodnoj medicini. Razlog za to je zato što ima brojne lekovite osobine.

Ukoliko vas boli stomak i imate digestivnih problema onda vam može pomoći pri poboljšanju varenja. Dobra vest sledi za ljude sa povišenim holesterolom. Mnogi znaju koliko ga je teško skinuti, jer koliko god smanjivali unos masnih namirnica, on je i dalje tu. Rogač biljka svakako pozitivno deluje, kada su vrednosti holesterola povišene, ovo potvrđuje i studija objavljena 2003. god.

Moćan je antioksidans

Biljka rogač ima i fenomenalna antioksidaciona svojstva. Jedno istraživanje iz 2002. pokazuje kako poliphenoli iz njega sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala. Zbog ovoga je ova pomalo neugledna mahunarka naročito cenjena.

Suzbija dijareju i povraćanje

Još jedna dobra osobina je to što on zaustavlja proliv u kratkom roku. Čak je zabeleženo da se davao bebama i maloj deci koje je mučila dijareja. Kod mališana se javilo poboljšanje nakon 2 dana ovakve terapije. Tada je došlo i do smanjenja povraćanja.

Pored navedenog, ima i :

  • antialregenska svojstva
  • antibakterijska svojstva
  • antivirusna svojstva
  • deluje kao analgetik
  • sprečava anemiju
  • može se koristiti i kao lek za kašalj ili grip

Dobar je u sprečavanju osteoporoze, jer osnažuje kosti. Rogač protiv dijabetesa dokazano pomaže kao pomoćna terapija.

Pre primene dijabetičarima se preporučuje konsultovanje sa lekarom, kako bi ga pravilno pripremili i dozirali. Uz sve navedeno on leči i disajne puteve, pa se sirup od rogača svrstava u dobre prirodne lekove za ovu namenu.

Čaj od rogača

Sastojci:

  • 2 komada pečenog rogača
  • 1 komadić đumbira
  • malo listića stevie

Priprema čaja:

Satojke stavite u mikser i izblendajte. Prah koji dobijete sačuvajte i punu kafenu kašičicu stavite neka odstoji u toploj vodi na 10 minuta.

Pored ove verzije, možete napraviti i ledeni čaj. Pravimo ga isto, pri čemu prohlađeni napitak čuvamo u frižideru.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...