Neki od prirodnih lekova koje su koristile naše bake

Predstavljamo vam nekoliko prirodnih recepata,koje su koristile naše bake, dok farmaceutski preparati nisu preplovili tržišta.

bak

Za bolje varenje

Bolovi u abdomenu često se javljaju usled upale želudca i creva. Za ublažavanje tegoba koristi se:

Sok od bokvice

Pola kilograma listova sveže bokvice dobro operite, sitno je iseckajte i iscedite u sokovniku. Sok pomešajte s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu kašiku.

Upala grla

Zbog virusne prehlade, velikog naprezanja glasa ili suvog vazduha grlo postaje nadraženo. U oporavku će vam pomoći:

Žalfija s medom

Prelijte kašičicu suvih i usitnjenih listova žalfije šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta. Procedite čaj, dodajte kašiku meda i ispirajte grlo četiri puta dnevno po pet minuta.

Dijareja

Dijareja se javlja kada organizam pokuša da se oslobodi bakterija, virusa i određenih aditiva iz hrane koji su dospeli u organe za varenje. U tim situacijama treba da umirite stomak i da obnovite crevnu floru. U tome će vam pomoći:

Barena jabuka

Ogulite i očistite jabuku, isecite je na kriške i kuvajte na pari dok ne omekša. Jedite jednu dnevno.

Upala bešike

Ovaj zdravstveni problem javlja se kako leti tako i zimi. Upalu izazivaju bakterije, a prepoznaje se po pritisku u bešici, bolovima ili peckanju pri mokrenju. Pomoći će vam:

Sok od brusnice

Svakodnevno pijte tri šolje soka od brusnice čiji sastojci ubijaju bakterije i ne dozvoljavaju njihovo razmnožavanje. Uz to pijte i dva i po litra vode, kojom ćete ubrzati izbacivanje bakterija.

Glavobolja

Glavobolja nastaje iz mnogo razloga, a najčešći okidači su umor, neispavanost, loše držanje tela i vrata, stres, problemi s vidom, visok krvni pritisak. Za ublažavanje glavobolje pomoći će vam:

Beli luk
Izrendajte nekoliko čenova belog luka, nanesite ga na slepoočnice i isperite nakon 15 minuta.

Komentari
Loading...