Negujte svoje ruke uz ove savete

Moramo priznati da su nam ruke svima trenutno neverovatno suve zbog čestog pranja i dezinfikovanja.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje često pranje ruku. Trebali biste koristiti sapun i vodu te biste ih trebali prati u trajanju od barem 20 sekundi.

Sve je ovo recept za suve i ispucale ruke, a nega ruku je neizbežna ako želimo izbeći oštećenu i bolnu kožu.

Zato je potrebno da na vreme počnete pravilno da ih negujete kako bi vam ruke ostale što duže mlade.

Ovo su neki od svakodnevnih trikova i načina na koje možete sačuvati i negovati vašu kožu na rukama.

Pranje ruku

Jasno nam je svima da je pranje ruku neizostavno, inače, a posebno u vreme korona virusa. Ipak, možete birati da ruke perete nežnim sapunima koji ne sadrže štetne sastojke koje će dodatno isušiti kožu ruku.

Koristite sapune koji sadrže hidratantne sastojke, kao što su glicerin ili shea butter. Takođe, nemojte koristiti maramice za dezinfekciju ruku koje sadrže alkohol.

Ne preskačite sušenje ruku. Iako možda mislite da više vode na rukama znači više vlage, u ovom je slučaju važno osigurati da ruke u potpunosti osušite nakon svakog pranja. Voda može isprati lipide u kožnoj barijeri, a oni su ključni za održavanje dobre hidratacije.

Zaštitite ruke kada čistite

Drugi korak u očuvanju mladolikosti kože ruku jeste njihova zaštita prilikom čišćenja.

Poželjno je nositi gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od hemijskih sredstava i tople vode kada čistite. Preporučuje se da povremeno koristite masku za ruke ukoliko vam je koža preterano suva.

Na ruke namažite vazelin i navucite pamučne rukavice i ostavite ih tako najmanje 10 minuta, a možete i tokom noći.

Krema za ruke

Steknite naviku da redovno koristite kremu za ruke.

Nove formule pomažu u smanjenju pega nastalih usled sunca, i naboranog izgleda. Da biste uklonili staračke pege koristite kreme koje sadrže koren sladića i vitamin C, a da bi vam se koža manje providela i videle vene, koristite vitaminske kreme i serume sa hijaluronskom kiselinom. Odlične su i kreme koje u sebi sadrže beli i zeleni čaj koji su odlični antioksidansi.

Nahranite nokte

Biotin, oblik vitamina B kojeg ima u orasima, lososu i avokadu, pomaže da nokti budu čvrsti. Zato koristite kreme sa ovim sastojcima, ali i sa retinolom kada sledeći put budete negovali svoje nokte.

Izaberite boju laka za nokte koja vam pristaje

Kao što je slučaj sa šminkom, tako i boja laka za nokte može odgovarati ili ne odgovarati vašem tenu. U principu, trebalo bi da koristite boje koje će vašu boju kože učiniti toplijom. Za to su pogodne neutralne i pink nijanse, kao i tamnoljubičaste nijanse.

Zanoktice

Potrebno je da se oslobodite mrtvih delova kože tako što ćete prvo utrljati kremu ili ulje za zanoktice, potom ih uz pomoć štapića pogurati unazad. Pažljivo odsecite samo stvrdnute delove, ali nikako nemojte seći cele zanoktice.

Odmorite nokte

Bar jednom mesečno nemojte nositi lak na noktima dva do tri dana, pustite ih da se odmore i “prodišu”.

Nokti požuteli od laka dodaju nekoliko godina vašim rukama.

Kako da uklonite žutilo s noktiju? Iscijedite pola limuna u činiju sa toplom vodom i držite u tome potopljene nokte deset minuta.

Zaštita od sunca

Obzirom na to da je sunce jako, trebalo bi da se opremite i jednom kremom za ruke sa zaštitnim faktorom. Ruke su osetljive na sunčevo zračenje isto koliko i lice. Ultraljubičasti zraci prouzrokuju smeđe tačkice i uništavaju kolagen, usled čega koža postaje izborana.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...