Generic filters
Exact matches only

Negujte kožu uz ove savete

Koža je naš najveći organ i predstavlja omotač tela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom.

Ona štiti telo od mehaničkih povreda, štetnih UV zračenja i patogenih organizama tj. predstavlja prvu liniju odbrane od bakterija, virusa i drugih mikroorganizama.

Učestvuje u procesima izlučivanja koji se vrše kožnim žlezdama i prima spoljašnji nadražaj pomoću brojnih receptora koji su u njoj smešteni – za toplo, hladno, dodir, pritisak i bol.

Zbog svega ovoga, njenom negovanju i održavanju moramo pokloniti specijalnu pažnju tj. moramo je tretirati redovno i na pravi način.

Piling kože predstavlja jedan od tretmana koji sa površinskog sloja kože – epidermisa uklanja ostarele i mrtve ćelije.

Eliminacijom sloja mrtvih ćelija sprečavamo njihovo nagomilavanje na površini, poboljšava se disanje kože, a samim tim se i olakšava apsorpcija lekovitih sastojaka iz raznih preparata koje nanosimo na njenu površinu. Ukoliko se redovno i pravilno radi, piling čisti, hidrira i daje koži svežiji izgled, čineći je mekšom i glatkom.

Važnost pilinga

Toksini – kada se organizam oslobađa toksina, jedan od načina eliminacije je putem kože. Pilingom kože mi eliminišemo toksine koji se nalaze na njenoj površini i stimulišemo rast novih ćelija.

Celulit – specijalna tehnika pilinga pospešuje cirkulaciju tj. poboljšava protok krvi i drugih telesnih tečnosti što utiče da koža bude čvršća i zdravija.

Relaksacija – zahvaljujući tehnici pilinga, pokretima koji su slični pokretima u masaži i delovanju esencija i soli, piling takođe ima i umirujući efekat na organizam i izaziva relaksaciju.

Za one koji možda nisu u mogućnosti da redovno posećuju spa centre ili to možda ne vole, piling tretmani se takođe mogu raditi i kod kuće. Vi možda nećete imati potpuni užitak kao kada bi to neko drugi radio za vas, ali ćete definitivno postići koristan efekat za vašu kožu.

Domaći piling od šećera jedan je od tretmana koji zaista mogu zameniti one iz salona. Osim što su pristupačni cenom, laki su za napraviti i pošto ih pravite sami, možete kontrolisati šta i koliko stavljate u njih te tako napraviti proizvod koji u potpunosti odgovara vašoj koži.

U nastavku donosimo nekoliko ideja za home made piling za telo uz koji ćete imati meku i sjajnu kožu.

Čokoladni piling

Sastojci:

 • 1 šolja smeđeg šećera
 • 1/2 šolje kokosovog ulja
 • 1/3 šolje bademovog ulja
 • 2 kašike nezaslađenog kakao praha

Sve sastojke pomešajte u velikoj činiji dok ne dobijete jednoličnu masu i dok ne nestanu grudvice kokosovog ulja. Piling zatim stavite u teglu i čuvajte na sobnoj temperaturi.

Malom količinom smese i laganim kružnim pokretima protrljajte telo i potom isperite. Zbog veličine šećera, ovaj piling nije preporučivo koristiti na licu kako ne biste oštetili osetljivu kožu lica.

Piling kafom

Kofein može pomoći da se smanji pojava celulita. Kokosovo ulje vlaži kožu i drži je mekom i hidriranom. Ovaj piling je izuzetno lako napraviti a verujemo da sastojke za isti već imate u kući.

Sastojci:

 • 1 šolja kokosovog ulja
 • ½ šolje šećera
 • 1/3 šoljice sveže kafe
 • 2 do 3 kašičice maslinovog ulja

U činiju srednje veličine staviti kokosovo ulje, šećer, kafu, maslinovo ulje i dobro promešati.

Piling od zelenog čaja

Benefiti zelenog čaja za zdravlje već su nam poznati, pa zašto bismo se zadržali samo na ispijanju, kada ga možemo uključiti i u beauty tretmane.

Sastojci:

 • 1 šolja šećera
 • 1/8 šolje maslinovog ulja
 • 1 filter nekuvanog zelenog čaja

Sve sastojke pomešajte u velikoj činiji dok ne dobijete jednoličnu masu. Kuvani zeleni čaj pre ohladite i dodajte malo po malo. Ovaj piling ima nešto jaču teksturu, pa ako vam se čini pregrub, dodajte još maslinovog ulja. Gotov piling stavite u teglu i potrošite što pre. Kao i prethodni piling, nanesite ga na telo i utrljajte laganim kružnim pokretima te isperite vodom. Nije ga preporučivo koristiti na licu.

Napomena

Uvek budite oprezni sa osetljivom i starijom kožom lica. Nikada nemojte koristiti piling za telo na licu, jer korišćenje grubljih pilinga može izazvati mikro poderotine na koži lica.

Izbegavajte piling tokom leta i veoma sunčanih dana. Ne preterujete sa mikrodermoabrazijom i hemijskim pilinzima, jer oni mogu dovesti do uklanjanja zaštitnog sloja kože i preterane izloženosti dermisa.

Uvek napravite pauzu između pilinga i depilacije.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...