Generic filters
Exact matches only

Negovana kosa i telo uz ovu namirnicu

Hladno ceđeno ulje avokada, sadrži visoku koncentraciju vitamina E, koji je jako bitan u održavanju zdravlja kože.

Direktno nanošenje ulja na kožu smanjuje pojavu staračkih pega, bora i drugih znakova starenja. Istraživanja su pokazala da i ako ga pijete daje slične rezultate.

Ulje avokada sadrži lecitin i sterolin

Najbitniji sastojak za ljudsko zdravlje u ovom ulju su lecitin i sterolin. Lecitin formira zaštitni sloj na površini kože i folikulima kose, dok ih sterolin hidrira i omekšava.

Zašto je ulje avokada dobro za kosu?

Avokadovo ulje se odlično kombinuje sa uljem makadamije i kokosovim uljem. Postoje odlične maske za kosu sa ovim uljem, a najčešće se ovo ulje koristi za suvu i oštećenu kosu. Osim toga ubrzava rast kose i sprečava njeno dalje opadanje.

Osim uticaja na kožu i kosu ulje avokada ima mnogih zdravstvenih prednosti, a neke od njih su pred vama.

Zdravstvene prednosti ulja avokada

Kontroliše i menja nivo holesterola u krvi i štiti kardiovaskularni sistem.

Ulje avokada sadrži veliku količinu oleinske kiseline koja inhibira apsorpciju holesterola i triglicerida i sprečava trasport loših masnoća kroz krvotok. Zaustavlja se proces ateroskleroze i formiranje plaka. Snižava LDL i trigliceride, povećava HDL (više od svih biljnih ulja).

Poboljšava stanje krvnih sudova jer sadrži omega 3, 6, 9 masne kiseline + vitamin E + kalijum pa štiti krvne sudove od slobodnih radikala i oštećenja. Kada nema oštećenja krvni sudovi postaju jači i fleksibilniji pa bolje reaguju na promenu krvnog pritiska.

Visok sadržaj omega 3 – deluje protivupalno i antidepresivno

Ulje avokada ima visok sadržaj rastvorljivih vlakana – najveća količina u odnosu na sve druge vrste voća; poboljšava stanje srca i sistema za varenje

Beta steroli – kao biljni holesterol, takmiči se za apsorpciju holesterola u krvotoku i na taj način inhibira apsorpciju lošeg holesterola.

Fitosteroli iz ulja avokada smanjuju rizik od tumorskih bolesti.

Antiseptik za usnu duplju

Sprečava bujanje bakterija, loš zadah i propadanje zuba.

Antiinflamator sprečava upalne bolesti u ustima pa se koristi protiv paradentoze, jer sprečava lučenje enzima koji degradira tkivo desni.

Visok nivo vitamina E, D, A

Smanjuje rizik od visokog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmera i nekih karcinoma.

Zbog značajnog nivoa luteina – štiti oko od UV zračenja i sprečava makularnu degeneraciju koja dovodi do slabljenja vida.

Ulje od avokada ima specifičan antioksidativni efekat

Može da uništi slobodne radikale u mitohondrijama, što nije pošlo za rukom ni jednom drugom antioksidansu. Mitohondrije su organele koje stvaraju enegiju za sve procese u telu, ako se one oštete, vrlo brzo dolazi do pojave bolesti i ubrzanog starenja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...