Generic filters
Exact matches only

Nega lica kokosovim uljem

Najveći broj problema koji su vezani za kožu lica, a u prvom redu akne, bubuljice, ekcemi, počinju nekom vrstom infekcije, jasno je zašto je laurična kiselina iz ulja kokosa značajna.

U kokosovom ulju nalaze se i vrlo važne zasićene masne kiseline – palmitinska, oleinska, kaprilna, miritinska, linoleinska i stearinska kiselina.

Pomenute kiseline su zapravo organska jedinjenja koja pomažu da se održi lipidni sloj kože i da se time pospeši njena elastičnost i glatkoća.

Manje je poznato da je kokosovo ulje delimično otporno na UV zračenje, te da ima zaštitni faktor SPF4, koji jeste slab, ali u odnosu na većinu drugih ulja koja ga nemaju, ovde se smatra kao prednost.

Prednosti upotrebe kokosovog ulja za lice

Pre svega je važno da se za negu lica po mogućstvu koristi organsko kokosovo ulje za lice, koje je hladno ceđeno i tako je i zadržalo najveći broj hranljivih materija.

Kokosovo ulje u nezi lica koristi u sledeće svrhe, i mada nije čudotvorno, jer ne može samo da reši svaki problem na koži lica, ima dosta prednosti.

Upotreba kokosovog ulja

Upotreba kokosovog ulja za lice jeste dosta jednostavna, i podrazumeva da se na prethodno dobro očišćenu i suvu kožu, nanese mala količina kokosovog ulja, prethodno rastopljenog na koži dlanova.

Kružnim pokretima je potrebno da se kokosovo ulje umasira u kožu, i na ovakav način ono joj vraća sjaj, održava vlažnost i elastičnost smatra se uz sve to da je kokosovo ulje za lice odličan preparat u prevenciji bora.

Ostale prednosti upotrebe kokosovog ulja za lice

Kada su u pitanju problemi vezani za kožu lica, svakako je upotreba kokosovog ulja daleko poznata kod postojanja akni i bubuljica.

Naime, poznato je da u nastanku akni dosta uticaja ima bakterija koja je deo rezidentne flore kože i koja se naziva Propionibacterium acnes.

Kokosovo ulje ima čitav spektar materija, a pre svega pominjanu lauričnu kiselinu, koje deluju antimikrobno, pa čiste pore od bakterija i smanjuju njihov broj.

Kokosovo ulje ima i dosta poznat efekat da reguliše lučenje seboroičnih žlezda, pa tako i smanji količinu sebuma koji se izlučuje, a kojim se pomenute bakterije hrane i koji zapušava pore kože.
Kada je u pitanju upotreba kokosovog ulja protiv akni, poželjno je da se počne sa manjom količinom kako bi se videlo da li koža negativno reaguje, odnosno da li dolazi do iritacije.

Daleko je napoznatija upotreba kokosovog ulja protiv bora, a koje ima efekat da vraća elastičnost koži i da tako spreči nastanak bora kao i da ublaži opne već postojeće.

Kolagen je protein koji daje čvrstinu i elastičnost koži, i smatra se da kokosovo ulje zaporavo ima sposobnost da intereaguje sa molekulima proteina, pa tako i sa samim koleganim vlaknima.

Naime, kokosovo ulje ima malu molekulsku masu, i zato lako prodire u dublje slojeve kože, a gde su i smeštena kolagena i elastična vlakna.

Poseban efekat kokosovog ulja se postiže na ublažavanju sitnih bora oko usta i očiju, pa je ono odličan prirodni antirid, te se koristi kao sastavni deo mnogih krema za okolo-očno područje.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...