Generic filters
Exact matches only

NEGA LICA : Ovih 9 GREŠAKA najčešće pravimo kada negujemo lice

Pored svakodnevne higijene koja je prioritet, koliko god da imate godina, kakav god da vam je tip kože, jedna stvar je za sve ista i veoma važna – svakodnevna higijena i nega lica.

Čak i ako vodite računa o nezi kože lica može se desiti da rezultati nisu zadovoljavajući – da vam koža izgleda iscrpljeno, suvo, beživotno, ili masno.

Razlog za to su greške koje pravite u svakodnevnom negovanju lica, a ovde ćemo govoriti o tome koje su to greške i kako da ih izbegnete.

 

1. Ne skidate šminku pred spavanje

Odlazak na spavanje bez skidanja šminke je najgora navika i potencijalno je vrlo opasna. Ovim neodgovornim postupkom rizikujete ne samo da vam se zatvore pore i uništi ten, već i da se pojavi iritacija kože i infekcija očiju.

2. Ne perete ruke pre umivanja lica

O ovome verovatno i ne razmišljate, ali to je upravo jedna od najčešćih grešaka koju mnoge žene prave. Znate da inače ne bi trebalo da pipate lice rukama, jer ga tako prljate i potencijalno izlažete bakterijama. E pa zašto da onda umivate lice rukama ukoliko ih prethodno niste oprali? To što pokvasite ruke, stavite sredstvo za čišćenje lica i protrljate ne znači ništa. Ruke je potrebno dobro oprati sapunom i toplom vodom pre nego što počnete da umivate lice.

3. Korišćenje vlažne maramice za skidanje šminke

Nije preporučljivo da koristite vlažne maramice za skidanje šminke, pogotovo ne one koje su predviđene za čišćenje ruku. Takve maramice u sebi sadrže alkohol i one će vam isušiti kožu. Na tržištu su dostupne vlažne maramice specijalno napravljene za skidanje šminke, ali ne preporučujemo vam ni njih. Iako u sebi ne sadrže alkohol, te maramice ne mogu temeljno da očiste lice, pa rizikujete da dobijete začepljene pore. Ove maramice su dobre isključivo za ekstremne situacije ili kada treba da popravite ili skinete šminku dok ste van kuće.

4. Korišćenje pogrešnih sredstva za čišćenje lica

Jedino dobro sredstvo za čišćenje lica je ono koje odgovara vama i vašem tipu kože. Lice ne možete čistiti sapunom koji koristite za pranje ruku, kao što i ne bi trebalo da koristite sredstva za čišćenje koja su za masnu kožu, ako imate suvu i obrnuto. Konsultacijom sa dermatologom možete utvrditi koji tip kože imate, pa u skladu sa tim kupiti određeni proizvod za čišćenje.

Za suvu kožu odličan izbor su mleka za čišćenje kože. Za masnu kožu se preporučuju gelovi za čišćenje, a za normalnu kožu su sjajne pene za čišćenje kože. Ukoliko pak imate mešoviti tip kože, najbolji su proizvodi sa kiselinama jer oni održavaju lučenje sebuma, ali i čuvaju kožu od crvenila. Ako imate osetljivu kožu koja je sklona iritaciji obavezno koristite proizvode koji su namenjeni isključivo vašem tipu kože jer u suprotnom možete napraviti problem koji ćete posle dugo morati da otklanjate.

5. Umivanje lica vrelom vodom

Ono što ne želite da se desi vašoj koži da se isuši, a umivanjem vrelom vodom ćete upravo to uraditi. Koža će vam dehidrirati, a nuspojava toga može da bude i povećanje sebuma, jer se lučenjem sebuma koža bori protiv nedostatka vlažnosti.

Najbolje je umivanje mlakom vodom, jer se tako otvaraju pore i poboljšava sam tonus kože. Nemojte nikako ni da umivate lice ledenom vodom misleći kako ćete tako smanjiti pore – umesto toga koristite tonik nakon umivanja, a pre nanošenja krema i ostalih preparata.

6. Previše često umivanje

Podjednako loše kao i neumivanje može biti i previše umivanja u toku dana. Sasvim je dovoljno da se umivate dva puta dnevno, ujutru i uveče. Umivanjem šest puta u toku jednog dana nećete ništa dobro postići, već ćete samo dodatno isušiti svoju kožu.

7. Čišćenje lica pre pranja kose i tela

Ovo nije toliko čest slučaj, ali dešava se. Treba da znate da se lice poslednje čisti i da ono dolazi nakon pranja kose i tela. Razlog je jednostavan – prilikom pranja kose i tela preparati će slučajno završiti na koži vašeg lica. To sa jedne strane i nije toliko strašno, a sa druge može izazvati iritaciju kože jer proizvodi koji su predviđeni za pranje kose i tela mogu biti prejaki za nežnu kožu lica.

8. Često korišćenje pilinga

Dobar piling je od izuzetnog značaja za kožu celog tela, pa tako i za kožu lica. Ali previše često korišćenje pilinga može imati kontra efekat i izazvati iritaciju kože. U zavisnosti od tipa kože piling možete raditi jednom do dva puta nedeljno, a ukoliko vam je koža osetljiva možete ga čak raditi i na svakih deset dana.

Takođe prilikom izbora pilinga veoma je važno obratiti pažnju na tip kože, kao i na to da se ne koristi onaj piling koji nije predviđen za lice.

Pilinge koje inače koristite za ostale delove tela ne bi trebalo da koriste na licu, jer mogu biti previše agresivni.

9. Brisanje lica papirnim maramicama ili ubrusima

U poslednje vreme aktuelno je brisanje lica papirnim maramicama ili ubrusima. Logika te novine je da se na peškiru zadržava puno bakterija, pa je pametnije brisati lice papirnim alternativama koje ćete odmah potom baciti.

Realnost je ipak malo drugačija. Papirne maramice ili ubrusi vam dodatno mogu iritirati kožu lica, a mekani peškir koji samo vi koristite i koji menjate na svaka dva do tri dana je ipak bolja opcija.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...