Generic filters
Exact matches only

NEGA KOŽE u zrelijim godinama

Nega kože: Zrelom kožom se smatra koža osobe koja je starija od 40 godina.

Ali osobe koje su starije od 40 godina i dalje imaju svoj određeni tip kože, i to neki od sledećih:

  • Normalna koža – ne previše masna, ne previše suva, dobro izbalansirana
  • Suva koža – suvlja od normalne kože, luči manje masnoće, može biti grublja i zategnutija
  • Masna koža – luči višak masnoće, sjaji se i pore su vidljivije
  • Kombinovana koža – ima karakteristike svih tipova kože

Specifično za zreliju kožu je što tokom godina gubi elastičnost i čvrstinu zbog smanjenog lučenja određenih hormona. Takva koža ima tendenciju da postane gruba i lako dehidrirana, te je bitno adekvatno se brinuti o njoj.

Zrela koža zahteva upotrebu određenih preparata koji će rešiti problem dehidratacije, ali i pomoći da se vrate elastičnost i čvrstina. Ono na šta morate obratiti pažnju prilikom kupovine kozmetičkih preparata je i dalje vaš tip kože.

Nije dovoljno kupiti neku kremu na kojoj piše da je za zrelu kožu ako u njoj ne postoje aktivni sastojci koji će pomoći vašem tipu kože.

 

Kako da usporite starenje

O starenju kože trebalo bi da razmišljate pre nego što koža ostari. Da, to je magičan trik koji neće usporiti starenje, ali će usporiti znake prevremenog starenja kože.

Naravno, nikada nije kasno da obratite pažnju na svoju kožu, počnete da brinete o njoj i uvrstite nove proizvode u svoju rutinu nege.

Ono na šta je najbitnije da obratite pažnju jeste sunce, odnosno štetni sunčevi zraci. Većina je svesna da postoje štetni sunčevi zraci, ali da li ste svesni koliko oni zapravo štetno utiču na kožu?

Nažalost, posledice izloženosti štetnim sunčevim zracima ne vide se odmah, pa mnogi zaboravljaju da je bitno koristiti neku vrstu zaštite.

Ali ako zaista hoćete da brinete o svojoj koži i usporite znakove starenja, onda odmah danas počnite da koristite kreme sa SPF faktorom. I da, korišćenje ovih krema nije rezervisano samo za letnje mesece već ih treba koristiti cele godine.

Bitno je da kremu sa SPF faktorom koristite cele godine. Dakle, i kada je napolju oblačno, i kada pada kiša, i kada pada sneg, i kada idete samo nakratko negde kolima. Uvek i svuda bitno je koristiti zaštitu od štetnih sunčevih zraka i to je prvi korak nege zrele kože. Bitno je da počnete da je negujete pre vremena.

Naravno, podrazumeva se da izbegavate solarijume i da, ako treba, nosite šešir i naočare za sunce kada izlazite po jakom suncu

 

Neka kože u četrdesetim

Kao što smo napomenuli, rutina nege kože trebalo bi da bude zasnovana na vašem tipu kože i eventualnim problemima koje imate sa kožom.

Ali pored toga, u četrdesetim bi u svoju rutinu trebalo da uvrstite proizvode koji sadrže retinol ili vitamin C. U ovom periodu na koži mogu početi da se pojavljuju fleke, pege i bore, a kolagen se proizvodi znatno manje.

Retinol pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena, prevenira i leči postojeće bore, ali pomaže i u borbi protiv „zrelih” akni, koje se mogu javiti usled hormonalnog poremećaja. Retinol je fotosenzitivan, što znači da je uz njega obavezno koristiti SPF zaštitu. Zbog toga se preporučuje da proizvode sa retinolom uključite u svoju večernju rutinu.

Vitamin C takođe pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena, bori se protiv bora, ali pomaže i protiv hiperpigmentacije, kao i u lečenju ožiljaka od akni i pega.

Nega kože u pedesetim

U ovom periodu može se javiti suvlja koža zbog menopauze i promene nivoa estrogena. Zbog toga se i kolagen manje proizvodi, pa treba koristiti kreme koje dodatno hidriraju kožu i nastaviti sa korišćenjem proizvoda koji u sebi sadrže retinol ili vitamin C.

 

Nega kože u šezdesetim

U ovom periodu koža počinje da se tanji i postaje nežnija i osetljivija. Potrebno je nastaviti negu u skladu sa tipom kože, ali i posebno obratiti pažnju na koji se način brinete o svojoj koži.

Tu podrazumevamo na koji se način umivate, skidate šminku ukoliko je nosite, kako brišete lice i slično. Kada je koža osetljiva i nežna, potrebno je da i vi budete nežni prema njoj.

  • Ne koristite agresivne proizvode za čišćenje lica.
  • Nemojte preterano trljati kožu kada skidate šminku.
  • Nemojte preterano trljati kožu peškirom kada brišete lice.
  • Koristite mekane peškire ili nežne papirne maramice.
  • Ne koristite mehaničke pilinge na koži.
Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...