Nedostatak seksualnog interesa kod muškaraca

Pre otprilike tridesetak godina, jedna je uticajna američka seksualna terapeutkinja izazvala malu revoluciju u znanosti o ljudskoj seksualnosti opisavši fenomen s kojim se sve veći broj njenih kolegica i kolega susretao u praksi.
27

Novi seksualni problem, potvrdila je Helen Singer Kaplan, nije vezan uz telesne reakcije ili, kao što je slučaj s erektilnim smetnjama, uz neadekvatne reakcije. Umesto toga, reč je o hroničnom nedostatku seksualne želje, odnosno činjenici da postoje osobe koje su naprosto izgubile interes za seksom. Insistiranjem da bez seksualne želje nema ni seksualne reakcije, Kaplanova je 1980. godine inicirala definisanje i klasifikaciju novog seksualnog poremećaja, tzv. hipoaktivne seksualne želje.

Nestanak muške seksualne želje

Donedavno se smatralo da je nedostatak seksualne želje ili interesa problem s kojim se primarno susreću žene. U međuvremenu smo saznali da seksualna želja, definisana kao spontano pojavljivanje motivacije za seksualnim dodirom i aktivnošću, nije obeležje svih žena. Niz je istraživanja pokazao da određeni broj žena nema iskustvo seksualnog interesa koji prethodi seksualnoj aktivnosti potaknutoj od strane njihovih partnera. Da li to problem? S obzirom da te, seksualno reaktivne, žene nisu ništa manje zadovoljne svojim seksualnim životom od drugih žena.

Drugi relativno novi uvid je taj da se nedostatak seksualnog interesa sve češće pojavljuje kod muškaraca – o čemu ne progovaraju uvek oni sami, već neretko prvo njihove zabrinute partnerke. O čemu je reč? Definišemo li nedostatak seksualnog interesa kao nestanak ili smanjenje seksualne želje (apetita), koji se evidentira i kroz nestanak seksualnih misli i maštarija, reč je o muškarcima koji su pre gubitka želje imali posve zadovoljavajući seksualni život. Za njih je, drugim rečima, situacija u kojoj se moraju „naterati da seksualno funkcionišu” nešto što izaziva izraženu neprijatnost i nezadovoljstvo – što ih jasno razlikuje od tzv. aseksualnih pojedinaca.

Nedostatak seksualne želje moguće je definisati kao:

  • Nestanak ili znatno smanjenje motivisanosti za seksualne aktivnosti;
  • Nestanak ili znatno smanjenje pojavljivanja seksualnih misli i fantazija;
  • Izostanak iniciranja seksualne aktivnosti i odbijanje partnerovih/partnerkinih pokušaja da inicira seksualnu aktivnost;
  • Nestanak ili smanjenje uzbuđenja i užitka tokom seksualnih aktivnosti;
  • Seksualnu želju nije moguće proizvesti vizualnim ili verbalnim seksualnim podražajem.

Nejasni uzroci

Dobro je poznato da niz zdravstvenih problema, od hormonalnih poremećaja do depresije, mogu imati za posledicu smanjivanje seksualne želje. Nedostatak seksualnog interesa neretko je i posledica farmakoterapije koja se koristi u lečenju nekih psihičkih tegoba. Na žalost, o razlozima smanjivanja ili nestanka seksualnog interesa među zdravim muškarcima postoji vrlo malo ozbiljnih uvida i pregršt nagađanja.

Premda tokom poslednjih godina raste broj radova posvećenih nedostatku muškog seksualnog interesa, fenomen je još uvek slabo istražen. Premda je poznato da niz faktora može imati za posledicu smanjivanje seksualnog interesa kod inače zdravih muškaraca, njihov je i pojedinačni i kombinovani doprinos gotovo potpuna nepoznanica.

Zanemarenost problema nedostatne muške seksualne želje verovatno je i posledica kulturološke navike da za muškarce smatramo da su uvek zainteresovani za seks. Zbog toga trenutno imamo samo različite hipoteze o njegovim mogućim uzrocima, kao što su povećano profesionalno opterećenje i stres, sveprisutnost pornografije (koja zasićuje i odmiče od stvarnosti), strah od intimnosti, ženska seksualna pasivnost ili hiperseksualizovana očekivanja.

Prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer, profesor sociologije

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...