Nedostatak kalijuma u organizmu

O tome koliko je bitan kalijum našem organizmu ne govori se tako često, ali on je neizmerno bitan za snagu u mišićima, rad nerava i zdrav kardiovaskularni sistem.

kal

Kalijum ćete najviše pronaći u avokadu, bananama i belom pasulju, a čak i ako konzumirate dnevno preporučenu dozu od 4.700 miligrama, možete biti u manjku. Zašto? Što više natrijuma unosite u organizam, to je veća potrošnja kalijuma, kaže dr. Janet Brill – nutricionistkinja iz Philadelphie. Teško je primetiti da vam nedostaje kalijum, ali ako prepoznajete simptome koje ćemo navesti u tekstu, obratite se lekaru radi pretraga.

Konstantna iscrpljenost

Svaka ćelija vašeg organizma treba dovoljnu količinu kalijuma da bi funkcionisala. Ako ste nakon svake male aktivnosti iscrpljeni i umorni, a znate da ste spavali dovoljno – onda je uzrok nedostatak kalijuma.

Hrana iz kesice i smrznuta hrana

Ako se vaši obroci sastoje od čipsa, čokolada i ostalih “brzih zalogaja”, onda bez proveravanja možete znati da vam nedostaje kalijum! Izbacite so iz ishrane kako biste pomogli telu da zadrži potrebne količine kalijuma u organizmu.

Grčevi u mišićima

Kalijum igra veliku ulogu u kontrakciji mišića, pa kada je vrednost kalijuma niska, možete osetiti slabost ili čak i grčeve u mišićima, kaže dr. Brill.

Gubitak svesti ili vrtoglavica

Kada organizam naprasno ostane bez kalijuma, otkucaji srca će biti toliko usporeni da  ćete se osećati kao da gubite svest. Ova pojava se ne može ograničiti samo na pad kalijuma u organizmu, postoje i drugi uzroci, ali ako vam se to dogodi, javite se lekaru da ustanovi pravi uzrok.

Zatvor i nadutost

Niska vrednost kalijuma usporava funkcije organizma, pa probavni sistem nije iznimka. Nadutost i grčevi u želudcu su takođe moguća pojava. Opet ponavljamo, ta stanja mogu uzrokovati i drugi faktori, ali vi ćete sigurno znati ako ste jeli hranu koja uzrokuje nadutost, pa možete isključiti nedostatak kalijuma kao uzrok.

Komentari
Loading...