Generic filters
Exact matches only

Nedostatak gvožđa! Kako se dijagnostikuje malokrvnost?

Nedostatak gvožđa u organizmu dijagnostikuje se na osnovu izgleda i broja crvenih krvnih zrnaca kojih je u slučajevima anemije manje.

 

Hematokrit predstavlja procenat krvi koji čine eritrociti (crvena krvna zrnca).

Normalni nivoi su generalno između 35,5 i 44,9 procenata za odrasle žene i 38,3 do 48,6 procenata za odrasle muškarce. Ove vrednosti se mogu menjati u zavisnosti od uzrasta.

Niži nivo hemoglobina ukazuje na anemiju.

Normalni opseg hemoglobina je 13,2 do 16,6 grama (g) hemoglobina po decilitru (dL) krvi za muškarce i 11,6 do 15 g/dL za žene. 

Feritin je protein koji skladišti gvožđe u organizmu, nizak nivo feritina obično ukazuje na nizak nivo deponovanog gvožđa.

Malokrvnost, poznata i kao anemija, može se dijagnostikovati na nekoliko načina.

Dijagnostički postupak obično uključuje medicinsku anamnezu, fizički pregled, laboratorijske testove i, u nekim slučajevima, dodatne specijalizovane testove.

Evo nekoliko metoda koje se obično koriste u dijagnostici malokrvnosti:

  1. Medicinska anamneza: Lekar će prvo razgovarati s vama o vašim simptomima, zdravstvenom stanju i medicinskoj istoriji. Pitanja se mogu odnositi na simptome kao što su umor, blijeda koža, vrtoglavica, nedostatak daha i druge indikatore malokrvnosti.
  2. Fizički pregled: Lekar će obaviti fizički pregled kako bi procenio vaše opšte stanje. Pregledaće vašu kožu, sluzokožu, nokte i otkucaje srca. Blijeda koža, blijedi sluznici i ubrzani otkucaji srca mogu biti znaci malokrvnosti.
  3. Laboratorijski testovi krvi: Najčešći test za dijagnozu malokrvnosti je kompletna krvna slika (KKS). Ovaj test meri broj crvenih krvnih zrnaca, hemoglobin nivo, hematokrit (odnos između crvenih krvnih zrnaca i plazme) i druge parametre koji mogu ukazivati na prisustvo anemije. Dodatni testovi, poput merenja nivoa gvožđa, vitamina B12 ili folata, mogu pomoći u utvrđivanju uzroka anemije.
  4. Specijalizovani testovi: U nekim slučajevima, lekar može preporučiti dodatne testove kako bi utvrdio uzrok malokrvnosti. To može uključivati testiranje na prisustvo specifičnih antitela ili genetske mutacije koje mogu biti odgovorne za određene vrste anemija.

 

Važno je napomenuti da je dijagnostika malokrvnosti kompleksan proces i zavisi od individualnih faktora svakog pacijenta.

Lekar će na osnovu rezultata laboratorijskih testova, medicinske anamneze i fizičkog pregleda moći da postavi tačnu dijagnozu i predloži odgovarajući tretman. Ako imate simptome koji ukazuju na moguću malokrvnost, najbolje je posetiti svog lekara radi detaljnog pregleda i dijagnostike.

Foto FreePik
Komentari
Loading...