Generic filters
Exact matches only

Ne preterujte sa dodatnim aktivnostima vašeg deteta

U poslednje vreme i manja deca uz vrtić imaju bar jednu, ako ne i dve, fakultativne obaveze.

bgh

Idu na ritmiku, sport, strani jezik, neka deca sviraju, glume – uglavnom – bave se nekim vidom organizovane zabave u institucijama koje na sva vrata nude ovakve programe, što roditelji bez pogovora plaćaju, jer time ulažu u dodatan razvoj i edukaciju svog deteta. Zašto i ne bi, kada i sva druga deca iz grupe već idu na nešto? Ili starije dete ide pa zašto ne bi i manje već stupilo u svet dobrih obaveza?

Ako ste i vi od onih koji su voljni svom detetu priuštiti tonu kvalitetnog treninga ne čini li vam se da stalno trčite negde. Odvedi dete, pokupi dete, odvedi starije, pokupi starije, jednog u igraonicu, drugog na utakmicu, pa predstave, pa rođendani, pa tome nekada zaista nema kraja …I dete je pritom pod stresom. Brzo pojedi – moramo na balet, ideš danas na trening jer ga plaćamo, nema odustajanja – sam si odabrao, ali mama meni nikada ne dodaju loptu – izbori se za nju! Pustite dete na miru!

Stres je zapravo samo jedan negativan učinak kod ovakve vrste super angažovanog vaspitanja ali roditelji će zanemariti sve te stresne obaveze jer nema toga što neće učiniti ne bi li osigurali zlatnu budućnost svog zlatnog deteta. I zapravo, osećaju se vrlo superiorno u odnosu na roditelje koji svojoj deci ne nameću nikakve slične obaveze.

Treba znati ostaviti svoje dete da samo razvija svoje igre, da obogaćuje svoju maštu, da postane samostalno i sposobno samo da smisli nove igre – i na koncu da bude srećnije od deteta kojem roditelji organizuju svaki minut slobodnog vremena!

Takva će deca u budućnosti biti samostalnija i svakako sposobnija jer će život spoznati učeći sami i brinući se sami. Budite uz njih toliko da se osećaju da ste tu uz njih, ali umesto da većinu zabave podstičete vi – dajte im šansu da se sami nauče zabavljati. Moderna deca nisu rođena s izostavljenim genetskim kodom za samostalnu igru, samo smo mi od njih napravili robote koji poslušno čekaju znak da mama ili tata osmisli, krene s igrom i bude u njoj skroz do kraja, tj. do neke druge igre

Moderni roditelji će učiniti baš sve za svoje dete i misle da svom detetu čine samo dobro ukoliko ih stalno zabavljaju, organiziraju im igru, ispunjavaju svaku želju te im za vreme kada se ne stignu da brinu o njemu nabavljaju gomilu crtaća i drugih tehničkih pomagala za zabavu (počevši od bejbi laptopa, plejstejšna, tableta ….) A tako deca već u najranijoj mladosti postaju apsolutno nesposobna ne samo da sama brinu o sebi već im ni mašta više ne radi onako kako bi deci trebalo da radi jer stalno čekaju stimulaciju roditelja koji će misliti umesto njih.

Moderna deca tako nikada ne nauče kako da se igraju, uprkos tome što im je u genetskom kodu zapisan smisao za igru i male bezbrižne zvrčke, jer to decu i čini toliko različitim od nas velikih.

I nemojte misliti da je vrlo lako ili pogrešno biti neaktivan roditelj

To ne znači da ćete svoje dete pustiti da radi baš sve što hoće, ili što god im padne napamet i koliko god zvuči kontradiktorno – neaktivan roditelj je ustvari vrlo odgovoran roditelj koji će svojim neučestvovanjem u dečjoj zabavi zapravo podsticati veru u dete da ono to može i samo!

Takva deca će i u daljem životu najpre pokušati sama, a tek ako zapnu zamoliće roditelje da im malo pomognu (oko crteža, zadatka izrade flipera i kućice za barbiku od kartonske ambalaže, a kasnije i mnogih drugih redovnih obaveza).

Kako popraviti već gotovu stvar?

Ako ste se prepoznali u svom “neodgovornom” ponašanju znajte da se stvar da popraviti jer deca se ustvari jako brzo naviknu na sve što im se “nametne” – bilo to dobro ili loše.

Ukoliko ste s početkom školske godine upisali svoje dete na neku od aktivnosti van vrtića ili škole, porazgovarajte s detetom i vidite čine li ga one srećnim, jesu li zadovoljni, da li im se to da ili ne. Ukoliko je dete veoma zadovoljno i jedva čeka novi čas baleta, engleskog, klavira ili karatea – odlično! Ipak pripazite da količina vremena posvećenog tim aktivnostima ne premašuje količinu vremena koje bi trebalo biti slobodno vreme za igru, odnosno razvijanje njihove mašte i kreativnosti koje svako dete ima skriveno u sebi.

Najčešće greške u vaspitanju dece
Komentari
Loading...