Generic filters
Exact matches only

Navike u prevenciji raka koje možete započeti već danas

Kakve i koje navike pomažu u prevenciji raka? Na sve, naravno, ne možemo sami uticati, ali mnoge navike nam svakako mogu pomoći!

Internet portal Healthista otkriva promene životnog stila koje dokazano sprečavaju rak.

Prema podacima Cancer Research UK, oko 40 procenata slučajeva raka moglo bi se sprečiti ishranom i životnim stilom.

Jedan od razloga može se skrivati u epigenetici, novom području istraživanja o tome kako naše okruženje i životni stilovi utiču na genetiku s kojom smo rođeni.

Kada bolje razumemo kako faktori iz našeg okruženja uključuju i isključuju naše gene, postajemo sve bliži tome da možemo savetovati ljude šta mogu da učine kako bi pomogli uključiti gene povezane sa zaštitom od raka i isključiti one koji su povezani sa izazivanjem ove bolesti, pišu stručnjaci na Healthista.

Iako su istraživanja još u ranim fazama, kažu da bi epigenetika jednog dana mogla utvrditi tačan životni stil i prehrambene faktore koji bi mogli sprečiti rak.

Šta je to što je već poznato i sprečava rak? Pogledajmo nekoliko koraka i navika.

 

1. Izgubite višak kilograma

Postoje dokazi koji pokazuju da je gojaznost povezana s raznim bolestima, a naročito s rakom želuca.

Za svoje zdravlje možete najviše učiniti ako izgubite višak kilograma!

izgubite višak kilograma
FreePik

2. Ne preterujte sa alkoholom

Rizik od raka raste već pri niskim nivoima konzumacije alkohola, zato je najbolje da se ograničite na jednu čašu po noći.

Kada je početkom ove godine glavna lekarka Dame Sally Davies izjavila da nijedan nivo konzumacije alkohola nije bezbedan i promenila nedeljne preporuke, ključni razlog je bila povezanost između čak i vrlo niske konzumacije alkohola i sedam vrsta raka, uključujući rak dojke, jetre, creva, usta i ždrela.

 

3. Izbegavajte crveno i prerađeno meso

Prerađeno i crveno meso povezano je sa većim rizikom od raka creva i želuca.

Devedesetih godina prošlog veka, najveća studija o ishrani i raku počela je da prati ishranu 500.000 zdravih ljudi, starosti od 45 do 79 godina, u deset zemalja u Evropi i Velikoj Britaniji, kako bi utvrdila ko će oboleti od raka.

Među ključnim nalazima Evropske studije o ishrani i raku (EPIC) bilo je da su prerađeno i crveno meso povezani s većim rizikom od raka creva i želuca.

 

4. Konzumirajte vlakna

Žitarice, kao što su ovas, smeđi pirinač i integralne žitarice, mogu smanjiti rizik od raka creva.

Jednostavno povećanje unosa vlakana te voća i povrća na pet obroka dnevno moglo bi pomoći u prevenciji 14 različitih vrsta raka, pokazala je studija EPIC.

 

5. Koristite zaštitni faktor

Deca koja su izložena sunčanim opeklinama imaju veću verovatnoću razvoja kožnog raka.

Iako se broj slučajeva povećao za neverovatnih 360 odsto od sedamdesetih godina prošlog veka, kožni rak može biti jedan od najlakše sprečivih tipova raka.

U aprilu ove godine, studija na Državnom univerzitetu Ohio potvrdila je da nošenje zaštitnog faktora 30 može pomoći ne samo u prevenciji opekotina, već i malignog melanoma.

 

6. Više se krećite

Studija EPIC je pokazala da oni koji su svakodnevno vežbali 30 minuta ili imali aktivno zanimanje, imaju manje šanse za razvoj raka.

Fizička aktivnost nam ne pomaže samo da održimo zdravu težinu ili dođemo do oblikovanog tela.

Fizička aktivnost je dobra i za naše telo i za sve organe u njemu, kao i za naše mentalno zdravlje.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...