Navike koje štete zdravlju

Možda i niste svesni da živite na način koji šteti vašem zdravlju. Pušenje, alkohol, ubrzan tempo života su navike koje morate promeniti.

zdrav-život

Male promene su dovoljne, a i povremena odstupanja od pravilne ishrane i aktivnosti su dozvoljena, ali nemojte da vam to postanu navike.

Pogledajte koje navike štete vašem zdravlju:

1. Pušenje cigareta

Pušenje cigareta vodi sužavanju krvnih sudova, a samim tim i do pojave hipertenzije. Toksini koje sadrži cigareta iz cigareta ometaju sve funkcije organizma. Aktivni pušači imaju smanjenu sposobnost regeneracije koštanog tkiva, što u kasnijoj dobi može uzrokovati osteoporozu. Telo izbacuje toksine iz organizma čak sedam godina nakon prestanka pušenja

2. Izbegavanje fizičkih aktivnosti

Nedostatak fizičke aktivnosti šteti organizmu na više načina. Pre svega javlja se slaba cirkulacija, može doći i do začepljenja arterija, a to povećava rizik od moždanog udara. Već 20 minuta šetnje dnevno smanjit će rizik od bolesti i udara za 50 posto.

3. Prekomerno uživanje u alkoholu

Svi znamo da velike količine alkohola štete zdravlju. Treća čaša vina ili piva znatno opterećuje jetru, a još veće količine stvaraju još ozbiljnije probleme. Ako želite sačuvati zdravlje i doživet duboku starost, alkohol ne sme biti vaša svakodnevica.

4. Previše crvenog mesa

Svakodnevno konzumiranje mesnih prerađevina nije zdravo. Zasićene životinjske masti razgradnjom u našem organizmu stvaraju materije koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zato je dobro barem jedan dan u nedelji odmoriti telo od teške hrane – bazirane na mesu – i odlučiti se za laganiji meni.

5. Dehidracija

Količina vode koju dnevno unosite u organizam jako je važna za zdravlje. Stručnjaci preporučaju minimalno osam čaša vode dnevno, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...