Naučnici proučavali efekat cimeta, rezultati iznenađujući

Cimet bi mogao da bude i te kako koristan sastojak u regulisanju metaboličkog sindroma, tvrde naučnici sa All India Instituta u Nju Delhiju.

71767652159591fd2efd38179495664 v4 big 1
Metabolički sindrom je grupa metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao insulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva oko stomaka, kroz visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak, tj. obuhvata sva stanja koja podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara kao i dijabetesa.

Indijski naučnici su proučavali efekat cimeta u ishrani Indijaca, koji spadaju u populaciju sa izuzetno visokim rizikom za razvoj metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa II i kardiovaskularnih bolesti. Poslednje tri decenije broj osoba sa dijabetesom u toj zemlji se utrostručio.

Rezultati studije pokazali su vrlo povoljan uticaj cimeta kod pacijenata. Uz uzimanje cimeta u količini od tri grama dnevno, težina pacijenata u studiji smanjila se za 3,8 procenata, indeks telesne mase za 3,9 odsto, telesna mast za 4,3 procenata, obim struka za 5,3 procenata, a pali su i krvni pritisak za 9,7 odsto kao i šećer za 7,1 procenat.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

Izvor: Nedeljnik.rs/B92

Komentari
Loading...