Naučnici otkrili koje voće može da leči mamurluk

Naučnici su konačno uspeli da pronađu lek protiv mamurluka koji zapravo funkcioniše – i velika je verovatnoća da ga već imate kod kuće.

340035_1

Lečite mamurluk uz pomoć kruške
Australijski naučnici iz centra CSIRO otkrili su da konzumiranje kruške ili soka od kruške pre opijanja može značajno da smanji simptome mamurluka dan posle – posebno gubitak pamćenja i manjak koncentracije.

Naučnici su se do sada pozabavili samo azijskom i korejskom kruškom, koja se često koristikao lek za mamurluk u Aziji, ali planiraju da prošire istraživanje i veruju da isti efekat može da se dobije i sa našom, zapadnjačkom kruškicom.

Evo o čemu se radi – neki od sastojaka iz ove voćke pomažu da se alkohol bolje razgradi u organizmu.

Mani Noakes, naučik koji je sproveo ovo istraživanje, kaže da su u toku eksperimenta primetili da oni ljudi koji jedu kruške pre izaska u grad, sutra imaju manji nivo acetaldehida u krvi. To je, inače, toksični proizvod metabolizma alkohola zbog kojeg i dolazi do mamurluka.

– Sveopšte stanje mamurluka, koje se meri po 14 simptoma ovog stanja, značajno je smanjeno kod grupe koja je pila pravi sok u odnosu na one koji su uzimali placebo. Rezultati se najbolje vide sa koncentracijom sutradan – rekao je on za Daily Mail, prenosi portal 24sata.rs.

On naglašava da se sok pije pre alkohola, a ne sutradan, nakon što je šteta već načinjena.

– Kad već imate mamurluk, nema dokaza da će vam ova voćka zapravo pomoći – ističe on.

Oni koji su pili 220 mililitara soka od kruške pre alkoholisanja takođe su stradan prijavili manji nivo preosetljivosti na jako svetlo i zvukove

 

vestionline

Komentari
Loading...