Narodni recepti za lečenje psorijaze

Tačan uzrok nastanka psorijaze još uvek nije poznat, ali se smatra da je jedan od najčešćih faktora hronični stres.

ps

Genetika je takođe jedan od faktora, a postoji veza između hormonalnih promena i razvoja psorijaze. Psorijaza može postati jača za vreme puberteta i menopauze, a gotovo uvek postane jača za vreme trudnoće. Neki lekovi i hemikalije takođe mogu izazvati ovu bolest, a među faktorima rizika su i gojaznost i česte infekcije grla.

Psorijaza se lako prepoznaje, a karakterišu je crvene fleke u ograničenoj oblasti, prekrivene srebrnastim ljuspicama. Najčešće pogođene oblasti su koža glave, donji deo leđa, laktovi, kolena, nokti i zglobovi. Promene na koži mogu nastati i nestati zuvek, a mogu i zauvek ostati. Postoje i ozbiljniji oblici u kojima je skoro čitava koža crvena i prekrivena ljuspicama, a takva stanja zahtevaju momentalnu hospitalizaciju jer postoji opasnost od dehidratacije organizma, enteropatije, anemije i hipoproteinemije.

Sprečite pogoršanje simptoma psorijaze tokom leta

 

Detoksikacija organizma ima jako važnu ulogu kod svih kožnih bolesti. Praksa je pokazala da se simptomi psorijaze povuku nakon detoksikacije. Proces detoksikacije može potrajati nekoliko nedelja, a najvažnije je izvršiti je krajem jeseni, za vreme zime i početkom proleća. Za vreme detoksikacije bi trebalo da se koristi prirodna hrana u sirovom obliku, koja nije termički obrađena.

Važno je izbegavati meso i mesne proizvode, konzervisanu hranu, industrijske začine, slatkiše, majonez, kečap, veštačke soseve, bilo šta što sadrži konzervanse, veštačke boje i arome, nezdrave sokove, alkohol, cigarete, paštete i drugu prerađenu hranu. Prženu hranu takođe ne treba konzumirati. Ishrana pri detoksikaciji treba da uključuje sveže voće i povrće, prirodne sokove, žitarice, orašaste plodove, semenke, hladno presovano ulje, mahunarke i ponekad tofu, ali i velike količine vode. Glina je takođe dobra za detoksikaciju organizma.

Lečenje psorijaze lekovitim biljem

Čaj od korena čička

Čaj od korena čička je jedan od najefikasnijih čajeva za detoksikaciju organizma koji se tradicionalno koristi za lečenje zapaljenskih stanja kože.

Pripremite ga tako što ćete kuvati jednu kašiku korena u 3,5 dl vode oko 10 minuta, a zatim dobro procediti. Pijte tri puta dnevno i gledajte da čaj uvek bude sveže napravljen.

Ulje od jagorčevine

Ulje od jagorčevine je značajno za lečenje mnogih bolesti zbog svog bogatog sadržaja esencijalnih masnih kiselina. Gama-linolenska kiselina iz ovog ulja potpomaže pravilno funkcionisanje kože. Može se koristiti i spolja za mazanje.

Psorijaza – prirodni melemi

Ulje od kima

Ulje od kima je odlično za lečenje raznih kožnih bolesti. Ovo ulje jača imuni sistem i sprečava autoimunu aktivnost, a gama-linolenska kiselina je odličan regulator zapaljenskih procesa. Preporučuje se 25 kapi tri puta dnevno odmah nakon obroka.

Komentari
Loading...