Narkolepsija- Simptomi i lečenje

Narkolepsija je bolest spavanja koja se odlikuje prekomernom dnevnom pospanošću sa nesvesnim epizodama spavanja danju, ali i brojnim drugim poremećajima koji se tiču spavanja.

tt

Narkolepsija je bolest u čijoj osnovi se nalazi poremećaj centralnog nervnog sistema, i na žalost, o ovoj bolesti se ne zna još uvek mnogo.

Naučnici ispituju povezanost narkolepsije sa mnogim genetskim faktorima (takozvani HLA genotip koji je u osnovi svake ćelije). U nekim zemljama je povezana povećana učestalost narkolepsije nakon vakcinacije vakcinom protiv svinjskog gripa.

Procenjuje se da u svetu čak tri miliona ljudi boluje od narkolpesije. Često se narkolepsija meša sa depresijom, epilepsijom, ili sa neželjenim efektima nekih lekova.

Simptomi narkolepsije

Pacijenti u toku svakodnevnih aktivnosti mogu da utonu u san – za vreme ručka, za vreme razgovora, u pozorištu, u bioskopu…

Takođe, narkolepsija se odlikuje prekomernim spavanjem i poremećenim noćnim spavanjem.

Moguće su u pojave iznenadne slabosti i gubitka mišićnog tonusa sa padanjem, ali bez padanja u san.

Neki od ovih bolesnika doživljavaju epizode mišićne paralize i halucinacije za vrieme usnivanja, ili prilikom buđenja. Težina oboljenja varira kod pojedinih bolesnika, od veoma blagih oblika, do jako teških oblika.

Bolest se obično javlja nakon dvadesete godine života, a može se javiti i od 5. pa do 50. godine.

Simptomi se mogu pojaviti nakon nekog prepoznatljivog stresa. Svi bolesnici sa narkolepsijom imaju prekomernu pospanost, dok učestalost ostalih simptoma varira.

Često se nalazi i prekomerna usporenost ovih bolesnika prilikom svakodnevnih aktivnosti. Tokom razgovora i fizičkih aktivnosti mogu izgledati kao da su pospani.

Lečenje narkolepsije

Lek protiv narkolepsije, za sada ne postoji, prema tome, lečenje je simptomatsko – pospanost se leči stimulirajućim lekovima koje propisuje isključivo lekar specijalista.

Mišićne slabosti, halucinacije i paralize leče se antidepresivnim lekovima.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...