Narcisoidni poremećaj ličnosti

Osobe koje pate od narcisoidnog poremećaja ličnosti mogu izgledati samouvereno i blistavo srećno spolja, ali iznutra oni su duboko nesigurni i njihov osećaj lične vrednosti potpuno zavisi od krhke projekcije idealne slike o sebi. Vi se možda saosećate sa njima, ali budite sigurni da se oni ne saosećaju sa vama.

narcis

Narcisi izgledaju sasvim normanlno, ali im manjkaju upravo one osobine koje koristimo da bismo definisali ljude: sposobnost da osećaju empatiju i normalan opseg emocija.

Iako samo psiholog ili psihijatar može da pruži dijagnozu ovog poremećaja ličnosti (narcis ih nikad neće posetiti jer misli da je savršen u svakom pogledu), svaki laik može da prepozna obrasce ponašanja koji otkrivaju da osoba ima opasne narcisističke tendencije. Uočavanje ovih znakova će vam ukazati da je pokušaj normalnog ljudskog odnosa sa takvom osobom uzaludan, nemoguć, a u nekim slučajevima i opasan. Nastavite sa odnosom sa narcisom jako pažljivo. Evo alarmantnih znakova:

Imaju nefunkcionalne veze

Ona se kune da bi sve uradila za svog brata, ali mu neće čestitati rođendan jer su se dan pre sporečkali oko neke nebitne stvari. Ona odmah postaje najbolji drug sa momkom koga je upoznala u izlasku i deli sa njim najintimnije detalje iz njenog života – ali i vašeg, da bi ga impresionirala. Svi njeni odnosi sa ljudima će izgledati sablasno slično, i svi će u manjoj ili većoj meri biti nefunkcionalni.

Ako je narcis ekstrovertan, on može imati mnogo površnih prijateljstva i povremenih poznanika, ali ne i jedno pravo, blisko, dugoročno prijateljstvo. Preuveličavanje odnosa, posebno onih koje smatraju potencijalno laskavim, jeste jasan znak upozorenja – ako ona tvrdi da je najbolji prijatelj sa poznatom pevačicom (od koje je jednom zatražila utogram) ili da je „praktično verena“ sa predivnim lekarom (sa kojim je bila na jednom lošem sudaru), verovatno se radi o narcisu.

Oni su lažovi i manipulatori

Narcisi su majstori manipulacije i patološki lažljivci. Da bi ova mašinerija radila glatko, narcis stalno mora da vuče sve konce. Sva komunikacija mora da se odvija kroz njega.

U vezi ste sa narcisom nekoliko meseci i sreli ste njegovu sestru, koja deli mnoga interesovanja sa vama, na samom početku veze sa narcisom. On vam ne dozvoljava da budete prijatelji na Facebook-u ili da je zovete telefonom.

Svaki put kada želite da vidite njegovu sestru, on vam kaže da je ona previše zauzeta, ili da kaže da joj ne prijate. Ono što ne znate je da joj je ona rekla da ste ljubomorni na nju i poseban odnos brata i sestre koji oni imaju, zbog čega je mrzite. Zavadi pa vladaj je ime te igre koju ona igra.

Nedostatak empatije

Vi ćete slušati njene beskrajne priče o tome da li se ugojila, o tome kako joj je taksista pokazao nepoštovanje ili kako niko istinski ne ceni njenu genijalnost i talenat na poslu. Ako mislite da će vam uzvratiti strpljenje kada se vama desi nešto bitno, varate se. Ona će jasno staviti do znanja da joj je dosadno to što govorite, iako vam je iz pristojnosti postavila pitanje o tome.

Narcis ponekad pruža lažnu empatiju, i kad je ne oseća zaista. Da li njegove reakcije na vaše probleme zvuče kao kliše? Da li su one s vremena na vreme potpuno neprimerene, posebno ako nije imao vremena da ih pripremi unapred? Ili on čak staje na stranu onih koji vas povređuju? Ako je tako, verovatno je reč o narcisu.

Zavide drugima na uspehu

On ne može da podnese da je neko drugi bolji od njega u bilo čemu. On će se podsmevati, izmišljati mane i ogovarati, da bi se osećao bolje.

Svet narcisa je hijerarhijski svet, gde se jedino može zavideti ili biti osoba kojoj se zavidi. Život nije vredan življenja ako ti drugi ne zavide, i on će iskoristiti sve svoje kapacitete za poricanje i projekcije da bi izbegao da sebe svrsta u grupu onih koji drugima zavide.

 

 

 

 

 

Komentari
Loading...