Napravite sami ulje od maslačka, prva pomoć kod bolnih i otečenih dojki (RECEPT)

Dar prirode.

maslacak

Jedna od najlekovitijih biljaka na našim prostorima je svakako maslačak. Svi delovi ove biljke se mogu koristiti za lečenje, od korena, do lišća i stabljike i na kraju cveta.

Njegovo mlado lišće, odlična je prolećna detoksikacijska salata i bogat izvor A vitamina.

Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam, pročišćavaju krv i želudac. Narodna medicina ih preporučuje protiv dijabetesa.

Korenu maslačka pripisuje se najveće lekovito značenje. On čisti jetru i tako podržava zdravlje celokupnog organizma.

Cvetov maslačka su posebno zdravi:

  • Sadrže antioksidanse
  • Leče bolove
  • Leče grčeve u želucu
  • Smanjuju depresiju
  • Sadrže helenin koji poboljšava noćni vid
  • Sadrže vitamin A i B12

maslačak

U našim krajevima, cvetovi maslačka često se koriste za pripremu sirupa protiv kašlja. Ali u korejskoj narodnoj medicini, cvetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

Najbolje ulje za cistične i otečene, bolne dojke

U Americi je popularno ulje od cvetova maslačka koje je izuzetno hvaljeno protiv bola od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i bola u zglobovima. Iako je kod nas je slabo praktikovana njegova izrada, ulje maslačka uvek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko delovanje.

Maslačak je generalno povoljan za ženska oboljenja, a posebno za sprečavanje i lečenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

 

Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvetovi imaju poseban efekat na dojke. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osećanja. Kada se redovno primenjuje na dojkama, ulje maslačka daje bolji osećaj dobrobiti i jača imunitet, a pomaže i u prevenciji raka.

čaj maslačka

Bol u grudima ili osetljivost pre menstrualnog ciklusa, ciste, dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija) veoma su rasprostranjene bolesti od kojih pati sve veći broj žena širom sveta. Kao jedan od glavnih krivaca nastanka tih bolesti je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Bol u grudima često izazivaju ciste, vrećice ispunjene tečnošću koje tokom menstrualnog ciklusa menjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

 

Kada se ulje cvetova maslačka kombinuje s uljem korena maslačka, može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mlečne žlezde i smanjuje ciste u grudima.

Cvetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primena pomaže kod bolesti kao što je psorijaza. Ulje cvetova maslačka može da se koristi za masažu celog tela i za smanjivanje napetosti u čitavom organizmu. Pogodno je i za tretiranje mačaka, jer je blago i ne sadrži salicilate koji bi mogli da im naškode.

Recept za ulje maslačka

maslačak

S obzirom da je sada sezona maslačka sada je idealno vreme za pripremu ovog izuzetno lekovitog ulja.

Sastojci:

  • Cvetovi maslačka
  • Kvalitetno hladno ceđeno ulje (badem, marelica, makadam, maslina, sezam ili ulje semenki grožđa)

Ispunite pola do dve trećine male tegle cvetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promešajte smesu da izađu mehurići vazduha.

Zašto je maslačak moja treća omiljena biljka

Stavite gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom. Ostavite teglu na sunčanom, toplom mestu dve nedelje ili dok cvetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procedite ulje u sterilizovanu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom, tamnom mestu.

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mesto više puta dnevno.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

SrbijaDanas/Foto:Profimedia

Komentari
Loading...