Generic filters
Exact matches only

Napravite sami sapun od kozjeg mleka-Recept

Sapun od kozjeg mleka čisti kožu, čini je mekom i baršunastom, sprečava prevremeno starenje.

jh

Sastojci:

  • 165g kozjeg mleka
  • 250 g maslinovog ulja
  • 68,5 g natrijum hidroksida
  • 100 g ši maslaca (možete ga kupiti u apotekama)
  • 100 g kokosovog ulja
  • 50 g palminog ulja.

Priprema i primena:

Zamrznite mleko u kalupe (u kockicama). Pri pripremi kozjeg sapuna bitno je su nam svi sastojci pri ruci. Zamrznute kockice mleka stavite u posudu. Posudu sa mlekom stavite u drugi sud u koju ste izručili hladnu vodu ( povremeno je rashladite kockicama leda). Zatim uspite postepeno naznačenu dozu natrijum hidroksida uz stalno mešanje.

Važno je dodavati NaOH postepeno kako isti ne bi sagoreo mlečene proteine. Smeša treba ostati bela i homogena. Ako postane žuta i neprjatnog mirisa, znači, nešto niste dobro uradili!

Nastavite sa mešanjem dok se potpuno ne istopi. Temperatura je niska i trebaće vremena za topljenje, zato morate biti strpljivi. Svaka ne otopljena pahuljica u vašem sapunu može izazvati iritaciju na koži , ili čak opekotinu.

Zato je strpljenje ključ u ovom postupku. Kada se otopili mleko, sjedinite ostale sastojke. U posebnoj posudi pomešajte maslac, palmino, kokosovo i maslinovo ulje. Zatim dodajte u rastopljeno mleko i mešajte. Prethodno ohlađen kalup izvadite iz zamrzivača, izlijte smesu i vratite ga nazad. Po želji i ukusu dodajte vaše omiljeno eterično ulje. Sapun iz kalupa izvadite tek nakon 3 dana .

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...