Generic filters
Exact matches only

Napravite sami kremu kojom ćete se zaštititi od sunca

Proizvodi za zaštitu od sunca sadrže hemijske ili fizičke filtere koji se razlikuju po načinu na koji sprečavaju prodiranje sunčevih zraka u kožu.

uu 2

Hemijski filteri apsorbuju UV zrake, ali takođe ulaze i u kožu, što je glavni način na koji se štetne materije akumuliraju u organizmu. Fizički filteri s druge strane samo se nalaze na površini kože i fizički blokiraju prodiranje UV zraka u kožu.

Prirodna krema za zaštitu od sunca pomoći će vam da očuvate vašu kožu i sprečite njeno oštećenje prilikom dugotrajnog izlaganja suncu. Ipak, važno je napomenuti kako nije uvek potrebno nanositi kremu za zaštitu ako ćete kratko vreme biti na suncu.

Boravak na suncu važan je zbog toga što omogućuje sintezu vitamina D u našem organizmu, a često nema potrebe sprečavati kontakt sunčevih zraka s kožom, posebno ako ćemo biti izloženi suncu samo.

Za one koji planiraju dugotrajno boraviti na suncu poput sunčanja na plaži ili celodnevnog izleta, sledeća prirodna krema za zaštitu od sunca pružiće dovoljnu zaštitu bez štetnih uticaja za organizam i zdravlje.

Sastojci:

  • ½ šoljice bademovog ili maslinovog ulja
  • ¼ šoljice kokosovog ulja
  • ¼ šoljice pčelinjeg voska
  • 2 kašike cinkovog oksida (koji nije u nano obliku)
  • 1 kašičice ulja čileanske maline
  • 1 kašike ulja semenki šargarepe
  • 2 kašike shea/karite maslaca
  • eterična ulja po izboru za miris (izbegavajte citruse zbog fototoksičnosti)

Priprema:

Sve sastojke (osim cinkovog oksida i ulja maline, šargarepe i eteričnog ulja) stavite u staklenu ili keramičku činiju. U lonac na najmanjoj temperaturi ulijte vodu te u nju stavite činiju s uljima, tako da voda doseže do polovine činije sa spoljne strane.
Povremeno mešajte sastojke dok se sasvim ne otope i povežu, a zatim dodajte cinkov oksid (pazeći da ne udahnete prah).
Sve dobro pomešajte, sklonite s ringle i dodajte ulje maline, šargarepe te eterična ulja po izboru.
Prelijte smesu u posudice i ostavite otklopljene dok se krema ne ohladi.
Kremu možete koristiti do 6 meseci.

Napomena:

Sve potrebne sastojke možete nabaviti u biljnim apotekama. Posle svakog izlaženja iz vode potrebno je kremu ponovo naneti na kožu.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...