Napitci koji pomažu u menopauzi (VIDEO)

Menopauza počinje kod žena u dobi od 45-50 godina, ako je prirodno nastala.

Menopauzu karakteriše prvenstveno izumiranje funkcija jajnika. Menopauza se smatra normalnom u dobi od 50 godina. Rana dijagnoza menopauze je moguća u dobi od 45 godina. Ako jajnici odbiju da rade punim kapacitetom u četrdesetoj, menstruacija će nestati ranije nego obično. Prema statistikama, u 60-80% slučajeva žene koje su dostigle ranu postmenopauzu već doživljavaju klimakterijski sindrom sa svim neprijatnim simptomima.

Autonomni i psihovegetativni poremećaji

Česti napadi toplote , znojenje, palpitacije, jeza, glavobolja, smanjen ili povećan krvni pritisak.

Intenzitet valunga zavisi od funkcionalnosti kog dela nervnog sistema preovlađuje. Treći tip se smatra najtežim, jer disfunkcija utiče na 2 dela ANS-a odjednom. Na talase vrućine koje se javljaju tokom menopauze utiču spoljašnje i unutrašnje okruženje. Groznica sa menopauzom je određena poremećajima u trofotropnoj podeli ANS-a. To odražava neispravnost mehanizma odgovornog za regulaciju procesa transformacije i oslobađanje kortikoliberina, luliberina i drugih neurotransmitera koji su prisutni u nervnom sistemu. I ovo nije iznenađujuće.

Ove formacije su odgovorne za kontrolu kardiovaskularnih, termogenih i respiratornih funkcija, formiraju posebno psihoemocionalno stanje kod žene. Zbog toga se temperatura može dramatično promeniti tokom menopauze.

Po broju i učestalosti valunga, intenzitetu znojenja tokom menopauze, možete razumeti koliko je ženi teško da doživi menopauzu:

Blagi oblik se odlikuje brojem valunga 10 puta dnevno. Istovremeno, opšte stanje pacijenta je normalno, njen učinak je na uobičajenom nivou. Prosečan stepen karakteriše ponavljanje 10-20 valunga dnevno. Žena se žali na upornu, iscrpljujuću glavobolju, bol iza grudne kosti, vrtoglavicu sa menopauzom, loše opšte zdravstveno stanje, umor. Teški stadijum prolazi sa 20 valunga dnevno.

Mentalni poremećaji i promene raspoloženja uznemiruju žene u menopauzi sa sledećom učestalošću:

Astenoneurotski sindrom se dijagnostikuje kod 13% onih koji se obrate lekaru. Odlikuje ga želja da plače, razdražljivost izazvana zvucima ili mirisima, strah, napetost. 10% pacijenata dolazi kod lekara sa depresijom. Izlečiti depresivno stanje je izuzetno teško, jer je njegov uzrok fiziološki – ne proizvodi se dovoljno kateholamina, već naprotiv, u krvotoku ima više monoaminokiselina nego što bi trebalo.

Hiperventilacioni sindrom zabrinjava preostali broj žena. Pacijenti moraju da se nose sa nedostatkom vazduha, poremećenom frekvencijom disanja, knedlom u grlu, glavoboljom. Vrućina i zagušljivost izazivaju nesvesticu. U snu, žena pati od teške apneje. Spavanje postaje isprekidano.

Takođe, starije žene pate od Alchajmerove bolesti. Pamćenje se smanjuje, potreban je napor da se reprodukuju nove informacije. Pacijentu je teško da logički rasuđuje i da se kreće u prostoru.

Urogenitalni problemi sa menopauzom

Urogenitalni poremećaji u menopauzi su poremećaji izazvani atrofijom i distrofijom tkiva i organa u predelu donjeg urinarnog i reproduktivnog sistema. Patološki procesi uključuju bešiku, uretru, karlične mišiće, uretru i vaginu.

Od glavnih urogenitalnih bolesti, razlikuje se atrofični vaginitis. Koji su njeni znaci?

 1. Zarazne bolesti povezane sa eliminacijom laktobacila.
 2. Infekcija se naseljava u uretri i razvija se uzlaznim putem.
 3. Vagina postaje suva i dijagnostikuje se dispareunija.
 4. Suvoća vagine i labija sa menopauzom.
 5. Tokom odnosa, ovo je ispunjeno pojavom mikropukotina na sluzokoži.
 6. Svrab vagine.
 7. Osećaj pečenja u perineumu sa menopauzom.

Vezivno tkivo koje se formira u vagini karakteriše nizak nivo kolagena. Ovo je ispunjeno značajnim smanjenjem elastičnosti sluzokože.

Još jedan alarmantan urogenitalni simptom klimakteričnog sindroma kod žena je atrofični cistouretritis. Određuje se klimakteričnim inkontinencijama:

 • česta želja za mokrenjem- do 10 ili više puta dnevno;
 • tokom mokrenja ispušta se mala količina urina;
 • tokom mokrenja, žena oseća bol, peckanje, grčeve u uretri, cistitis;
 • u teškim slučajevima, urin se nehotično izlučuje, pacijent ne oseća želju da ide u toalet. Bešika praktično ne radi, moguće je da su zidovi vagine spušteni ili materica ispada. Prolaps materice može izazvati komplikaciju – krvarenje u menopauzi.

Starenje uključuje sve ćelije ženskog tela. Stoga je sasvim prirodno da koža postaje neprivlačna, naborana. Često se žene žale na suvoću sa menopauzom u predelu lica, ruke i stopala se ljušte. Izrasline na koži mogu postati pigmentirane.

Kosa na glavi više ne zadovoljava svojom gustinom, gubi svoj volumen i nekadašnji sjaj. Istovremeno, na licu, dlake počinju intenzivno da rastu.

Kardiovaskularne bolesti

Koliko će žena živeti i kako će se osećati zavisi umnogome od rada kardiovaskularnog sistema u periodu postmenopauze. Polni hormoni više ne štite zidove krvnih sudova. Uz istovremene metaboličke poremećaje, povećan nivo holesterola, ateroskleroza se brzo razvija.

Osećanja i poremećaji koji se mogu manifestovati kod žena:

 • bol u menopauzi u grudima, pečenje i stezanje;
 • kardiopalmus;
 • osećaj težine iza grudne kosti, osećaj nedostatka vazduha;
 • nestabilan ili visok krvni pritisak;

Tokom postmenopauze, ženama se dijagnostikuje brzi gubitak koštane mase. U vreme postmenopauze javlja se primarna (senilna) osteoporoza. Sekundarni se pojavljuju kod ljudi nakon osnovne bolesti, na primer, dijabetes melitusa.

Primarni – u ovom trenutku pacijent otkriva česte prelome, promene u masi spužvaste kosti. U tom periodu žena je lečena od preloma pršljenova, preloma Kolisa i oštećenja integriteta skočnih zglobova. Tokom razvoja osteoporoze, pacijentu ispadaju zubi, a sve zbog značajnog smanjenja broja perialveolarne kosti.

Žene su podložnije primarnoj osteoporozi tokom menopauze:

 • starosna granica preko 45 godina;
 • krhka struktura kičme, mali rast;
 • sa čestim oštećenjem kostiju u naslednoj istoriji;
 • ako je menopauza došla rano – pre 50 godina;
 • neplodnost i anovulacija su dijagnostikovani u dobi od 30-35 godina;
 • bilo je 3 trudnoće i porođaja, dojenje je trajalo od šest meseci i više;
 • žena sa zavisnošću pije alkohol, kafu i puši;
 • mala količina kalcijuma je prisutna u ishrani;
 • žena vodi sedentarni ili, naprotiv, previše aktivan način života.

Pomoć je u prirodi

U kontroli neprijatnih simptoma mogu vam pomoći prirodne metode, promjena načina ishrane, čak i priprema zdravih napitaka od sastojaka koje već imate kod kuće.

Sok od paradajza

Nedavna studija objavljena u “Nutritional Journalu”, pokazala je da prirodni sok od paradajza može da pomogne da smanjite simptome menopauze i lakše prebrodite promjene koje ovaj period nosi.

Sok od paradajza sadrži mnogo korisnih sastojaka poput likopena, gama-aminobutirne kiseline i eskuleozida A.

Ima širok spektar prednosti za žene u menopauzi, uključujući poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, smanjenje psihičkog stresa i prevenciju osteoporoze. Takođe, u istom istraživanju potvrđeno je da sok od paradajza smanjuje anksioznost i poboljša opšte zdravlje srca.

Ledeni čajevi

Žene koje prolaze kroz menopauzu često otkrivaju da određeni čajevi mogu da pomognu kod bolova u zglobovima i grčeva. Bitna je i temperatura čaja koji pijete, jer topli čajevi mogu kod valunga izazvati kontra efekat.

Predlažemo vam da napravite ledeni čaj od voća i biljaka, a umesto šećera koristite prirodne zaslađivače poput meda ili stevije.

U ledeni čaj možete dodati limun koji je prepun vitamina C i odličan pokretač metabolizma.

Alkalne vode

Mnoge žene u menopauzi kao jedan od simptoma navode probleme sa kiselinom u želucu i loše varenje.

Jedno istraživanje je analiziralo različite efekte vode iz slavine i alkalne vode na aktivaciju pepsina kod ljudi.

Za razliku od vode iz slavine, utvrđeno je da alkalna voda dobro inaktivira pepsin i smanjuje kiselinu. Istraživači su zaključili da je alkalna voda dobar lek za ljude koje muči gorušica.

Foto pexels
Komentari
Loading...