Generic filters
Exact matches only

Napitak koji savršeno zamenjuje kafu

Od žira možete da napravite napitak sličan kafi, koji ima lekovito dejstvo na štitnu žlezdu.

Plod žira ima izrazita lekovita svojstva koja su odlična kod najčešće bolesti savremene žene, štitne žlezde, ali i anemije.

Treba da napravite zalihu mlevenog žira i kuvate po jednu kašičicu, jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlezde.Hemijskom analizom utvrđeno je da pržen hrastov žir doveden u praškasto stanje, u obliku kafe, sadrži dosta mineralnih materija potrebnih ljudskom organizmu.

Koristi se kao funkcionalna hrana, čijom se dužom upotrebom poboljšava opšte zdravstveno stanje ljudskog organizma. To je riznica, prvenstveno, minerala koji su, ne samo potrebni, već i neophodni ljudskom organizmu.

Osim minerala prisutni su masti, proteini, ugljeni hidrati i azot. Skoro sve što je potrebno za zdravu hranu.

Zreli žir se oguli i samelje u blenderu. Pre pripreme prvo propržite kašičicu mlevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skuvati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom, oko 100 mililitara i kuvajte 10 minuta.

Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što ovaj napitak treba da procedite.

Možete dodati šećer i mleko. Inače, kafa od žira poboljšava krvnu sliku, odnosno leči anemiju. Smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena sa menstrualnim problemima.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...