Generic filters
Exact matches only

Namirnice za super imunitet

Navodimo listu od par namirnica koji blagotvorno deluju na imunitet i opšte stanje organizma.

im

1. Kombuha je idealna zamena za sve one koji izbegavaju mlečne proizvode. Pravi koktel dobrih bakterija (Gluconacetobacter, Acetobacter Lactobacillus Zygosaccharomyces) poboljšava varenje i obavezan je element mnogih detoks programa.

2. Kimči (korejski kiseli kupus) obiluje probioticima zahvaljujući procesu fermentacije, a beli luk koji se koristi kao začin donosi važni prebiotik.

3. Kefir je kod nas nešto manje popularan – ovaj „brat” jogurta uz važne probiotike donosi organizmu i kalcijum, vitamin B12 i magenezijum.

4. Jogurt je svakako najpoznatiji i najpopularniji izvor probiotika kod nas. Treba napomenuti da nisu svi jogurti isti – proizvodi „obogaćeni” dodatim šećerima mogu proizvesti više štete nego koristi.

5. Čičoka je bogata inulinom, značajnim prebiotikom – u 100 gr nalazi se od 11 do 14 grama, a uz njega dobijamo i dosta kalijuma, kao i folnu kiselinu, vitamin C, B1 i B2.

6. Maslačak je moćan izvor inulina – u suvom korenu u jesen ima ga čak i do 40 odsto. Možete ga koristiti kuvanog, sirovog ili iseckanog, prosušenog i prženog kao zamena za kafu.

7. Luk je namirnica bogata prebioticima – to se odnosi kako na beli i crni luk, tako i na praziluk: inulin je zastupljen sa 2 do 6 odsto u crnom luku, 3 do 10 odsto u praziluku i 9 do 16 odsto u belom luku.

Ojačajte imunitet pomoću propolisa
Komentari
Loading...