Namirnice koje utiču na smanjenje nivoa holesterola

Predstavljamo vam listu namirnica koje utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi.

Koštunjavo voće

Obezbeđuje organizmu korisne omega-3 masnoće, a nivo holesterola može sniziti za trećinu. Idealna mera je 30 g dnevno.

Soja

Proteini iz soje snižavaju holesterol za gotovo deset posto, isto koliko i sve vrste žitarica. Dovoljno je da pojedete 150 g soje u toku dana.

Borovnice

Sadrže antioksidant ferostilbin za koji je potvrđeno da povoljno utiče na razlaganje masnoća u krvi. Šaka ovog voća dnevno idealna je mera.

Losos

Bogat je omega-3 masnim kiselinama i dobrim HDL masnoćama. Dvesta grama ove ribe bar jednom nedeljno pomoći će vam da snizite holesterol.

Beli luk

Uz to što je poznat kao odličan antioksidant, beli luk pospešuje i regulaciju LDL (dobrog) holesterola i redukciju loših masti u krvi. Jedite ga kad god ste u prilici.

Pasulj

Preporučuje se u gotovo svim dijetama za snižavanje telesne težine i odličan je sagorevač masti. Dakle, salata od pasulja ili čorbast pasulj s povrćem jednom nedeljno mogu mnogo da vam pomognu.

Jabuke

Odličan su antioksidant i uspešno pospešuju izbacivanje masnoća. Dve jabuke dnevno su minimum.

Voće i zeleno povrće

Obezbeđuje organizmu neophodne vitamine, minerale, prirodan šećer, vlaknaste materije, a pošto su i odlični antioksidanti, utiču i na razlaganje masnoća iz organizma. Jedite ih kad god ste u prilici i ne obazirite se na količinu.

Komentari
Loading...