Generic filters
Exact matches only

Namirnice koje uspešno regulišu holesterol

Veliki broj populacije ima povišen nivo holesterola što dovodi do povećanog rizika za moždani udar, bolesti srca i mnoge druge ozbiljne zdravstvene probleme.

14a6d558cf746f1a07efcfbd854cc9f7_w670_h436_cp

Mnogi, zbog toga, koriste lekove, ali nedavna istraživanja su pokazala da dugoročno korišćenje takvih lekova može predstavljati ozbiljan rizik. Uzimanje lekova za svaki zdravstveni problem ukorenjeno je u zapadnoj kulturi. Međutim, rešenje je kao i uvek – u prirodi.

Šta je holesterol ? To je voštana materija koja se dobija iz različitih prehrambenih namirnica – prvenstveno mesa i povrća. Neki holesterol je dobar za telo jer igra važnu ulogu u vezi apsorpcije vitamina i minerala. Ali prevelike količine određene vrste holesterola mogu se nakupljati na zidovima krvnih sudova i pritom smanjuju protok krvi te mogu uzrokovati ugruške. Visok nivo holesterola može se regulisati samo s nekoliko promena u ishrani.

Stoga donosimo 5 namirnica koje uveliko regulišu holesterol.

Pasulj – prilično je učinkovit u smanjenju nivoa LDL holesterola koji je štetan. Nedavno istraživanje iz Kanade pokazalo je da već mala količina pasulja, slanutka ili sočiva, ako se uzima svaki dan, može sniziti nivo holesterola za 5%. Naime, pasulj je pun topivih vlakana koja pomažu pri uklanjanju LDL iz krvi.

Zob – kao i pasulj, i zob sadrži vlakna za uništavanje LDL holesterola. Preporučuju se zobene pahuljice jer samo šoljica i po njih pomaže. S tom količinom pahuljica dobija se oko 6 grama vlakana. Stručnjaci preporučuju 10 grama dnevno za učinkovito smanjivanje holesterola.

Čaj – ako više volite napraviti promene u piću umesto hrani onda je čaj idealan za vas. Najzdraviji su zeleni i crni čaj. Sadrže značajnu količinu antioksidansa koji se nazivaju polifenoli koji mogu pomoći i u odbrani od nekih vrsta raka.

Maslinovo ulje – jedan od zaštitnih znakova mediteranske kuhinje pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba. Iako je to masnoća, može značajno pomoći u borbi protiv holesterola. Dovoljne su tek 2 kašike maslinovog ulja na dan kako bi se iskoristile njegove prednosti.

Riba – masna riba poput lososa, skuša, sardine i tunjevine bogata je omega 3 masnim kiselinama koje su odlične za srce i dokazano smanjuju krvni pritisak. Ako ne volite ribu, možete koristiti tablete s omega 3 masnim kiselinama.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...