Namirnice koje su najbolji čuvari vašeg zdravlja

U ovom tekstu izdvojili smo spisak namirnica koje obiluje hranljivim sastojcima, a u sebi kriju brojna lekovita svojstva!

 

Zbog niskog sadržaja masti i kalorija, a visokog sadržaja vitamina i minerala povrće ima odlična antioksidativna svojstva koja naš organizam štite od bolesti i jačaju nam imunitet. Takođe, zbog sadržaja vlakana apsorbuju višak vode i podstiču rad sistema za varenje.

Najpopularnije i najčešće konzumirano zeleno lisnato povrće nije i najzdravije. Stručnjaci preporučuju tri najzdravije vrste zelenog lisnatog povrća, koje svakako zaslužuju svoje mesto na tanjiru.

Tamno lisnato povrće sadrži brojne vitamine, kojih nema u voću.

Spanać

Ovo povrće je bogat izvor gvožđa, kalcijuma i velikog broja vitamina. Jedna od najvažnijih karakteristika je ta što se efikasno bori protiv raka prostate, najefikasnije od svih ostalih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ako se konzumira kuvan, preporučuje se da kuvanje ne traje duže od jednog minuta, kako bi se zadržala sva lekovita svojstva ove biljke. Odličan je i sirov, u obliku salate.

Blitva

Blitva je jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, a većini ljudi je i ukusna. Odličan je izvor vitamina A i C. Bogata je gvožđem i vlaknima. Naučnici su dokazali da blitva štiti zdravlje srca, očiju, sistem za varenje i smanjuje učestalost glavobolja. Blitvu treba kuvati tri do pet minuta kako ne bi izgubila svoja lekovita svojstva.

Kelj

Bogat je vitaminima A, C, K i B6. Takođe je odličan izvor magnezijuma i kalcijuma. Njegova antioksidativna svojstva smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući i neke vrste raka.

Kelj će sniziti nivo lošeg holesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i štititi zdravlje vaših očiju.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...