Namirnice koje su loše za kosti

Otkrite koje su to namirnice koje “sabotiraju”ulogu kalcijuma na kosti.

alkoholl

1. Alkohol

Kažu da je čaša crnog vina dobra za zdravlje, ali alkohol može biti glavni krivac zašto vaše telo ne dobija doboljnu količinu kalcijuma.
Preteran unos aklohola utiče na gušteraču i ometa apsorpciju kalcijuma i vitamina D, sem toga povećava proizvodnju hormona kortizola koji je potencijalno destruktivan za vaše kosti. Ako uz piće imate i naviku da pušite, vreme je da prestanete s ovim navikama, jer ćete tako upropastiti kosti.

gazirano2. Gazirana pića

Ovog puta nije problem u balonu, već u količini kofeina i fosforne kiseline prisutne u nekim od osvežavajućih napitaka, koje ukoliko se konzumiraju u većim količinama mogu ometati prirodnu apsorpciju kalcijuma.

sol3. So

Briga oko preteranog konzumiranja šećera je toliko uzela maha, da ponekad zaboravimo koliko kroz ishranu unosimo više soli nego što nam je potrebno. So se krije skoro svuda, a utiče na apsorpciju kalcijuma tako što telo pravi balans. Svaki put kada se bazna kiselina u organizmu destabilizira, naše telo će nastojati da obnovi količinu kalcijuma, a znamo da kalcijuma ima najviše u kostima. Rezultat su oslabljene i krhke kosti.

proteini4. Previše proteina

Prevelikim unosom namirnica bogatih proteinima može se poremetiti ph vrednost u organizmu, što opet utiče na količinu kalcijuma. Savet je da pokušate da ne prelazite dnevne doze, što je oko 45g proteina kada su žene u pitanju.

kofein5. Kofein

Ukoliko se zdravo i balansirano hranite, neće vas ugroziti ispijanje kave s prijateljicama, ali čuvajte akumulacije kofeina u organizmu koji na duge staze može biti opasan po vaše kosti

Komentari
Loading...