Generic filters
Exact matches only

Namirnice koje sprečavaju opadanje kose

Brojke kažu da nešto manje od 40 odsto žena pati od gubitka kose u menopauzi.

yy

Uzrok se krije u padu hormona estrogena, a vlasi kose se proređuju najčešće na temenu.

Dame koje imaju dugu kosu to primećuju najpre kad vežu rep, jer on bude stanjen i dosta kraći. Kosa skoro nikada ne nestaje sasvim, ali često se toliko proredi da na centimetar kvadratni bude samo poneka tanka dlaka. Ipak, i za ovu muku ima leka, s tim što lečenje zahteva dobru dijagnostiku, izbor prave terapije i upornost i lekara i pacijentkinje.

Tokom menopauze metabolizam se usporava, te je veoma važno konzumirati namirnice pune hranljivih sastojaka. Ishranu obogatite proteinima životinjskog porekla – mesom, ribom, sirom, kao i svežim voćem i povrćem. Uzimajte i vitamine B grupe, A, E i K i namirnice bogate gvožđem, cinkom i biotinom (spanać, kelj, tofu, pasulj, crveno meso).

Hormonska terapija estrogenom odlična je u borbi protiv opadanja kose.

Ako se pak javi potpuna ćelavost, jedino pravo rešenje je hirurška transplantacija kose. Tada se koreni sa zadnjeg dela glave prebacuju tamo gde je potrebno. Transplantirana kosa raste od dana operacije, pa do kraja života i uredno se šiša i pere. Sve se radi u lokalnoj anesteziji, a oporavak je brz. Uz to, postoji i folikularna transplantacija, pri čemu se s područja korena na kojem je kosa dovoljno gusta deo kose dlaka po dlaka transplantira tamo gde je gubitak kose primetan. Rezultat je prirodan izgled, a cela procedura je bezbolna.

Srodni članci:

Komentari
Loading...