Generic filters
Exact matches only

Namirnice koje snižavaju šećer u krvi! Smanjuju rizik od dijabetesa

Skokovi šećera u krvi i glukoze zamršeno su povezani s hranom koju jedete, pri čemu je verovatnije da će neki sastojci izazvati veći porast od drugih, a kasnije mogu dovesti do pada.

Iako obraćanje pažnje na šećer u krvi treba da bude prioritet za dijabetičare, vođenje računa o tome može pomoći u izbegavanju skoka glukoze, zauzvrat regulišući energiju, raspoloženje, pa čak i glad.

Dok je šećer u krvi svakako veći problem kod onih s dijabetesom, predijabetesom i drugim zdravstvenim problemima, praćenje i kontrola skokova mogu pomoći da se osećate dobro, regulišući raspoloženje, koncentraciju i nivo energije.

Srećom, postoje brojni načini na koje možete da držite šećer pod kontrolom, pri čemu je ishrana dugoročno neophodna za održavanje nivoa glukoze.

Ugljeni hidrati u svojim brojnim oblicima pretvaraju se u glukozu dok se vare, što dovodi do povećanja nivoa šećera.

Svako je telo jedinstveno po tome kako na njega utiče hrana, što se odnosi i na reakciju i na brzinu povećanja nivoa glukoze nakon unosa ugljenih hidrata.

Iako određene kombinacije hrane mogu održati stabilan nivo šećera u krvi, nema mnogo sastojaka koji mogu brzo da smanje glukozu.

Stoga, ako imate ovaj problem, može biti korisno pratiti kako određeni obroci utiču na nivo glukoze i tražiti sastojke koji će vam omogućiti da se osećate stabilnije.

Postoje načini na koje možete da učinite da hrana manje utiče na odgovor na glukozu, a integracijom korisnih navika u rutinu uz uravnoteženu ishranu možete raditi na održavanju.

„Ako su nivoi glukoze povišeni zbog unosa određenog ugljenog hidrata, to možete smanjiti kretanjem tela ili meditacijom“, objašnjava nutricionistkinja Dana Džejms. Takođe možete uzeti jabukovo sirće pre obroka kako biste smanjili odgovor na glukozu“, dodaje.

Određene kombinacije hrane mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi, usporavajući skok i omogućujući postupniji pad.

„Dodavanje životinjskih proteina, masti i vlakana u obrok takođe će usporiti glikemijski odgovor“, dodaje Dana Džejms.

Proteini

Opšte je poznato da je uključivanje proteina u ishranu sjajan način da podstakne mišiće i energiju, a takođe su izvrsni i za održavanje nivoa šećera u krvi.

„Ishrana bogata proteinima snižava šećer nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš insulin“, objašnjava doktorka integrativne medicine Bindija Gandi.

Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porekla, uključujući losos, orašaste plodove, jaja, semenke konoplje, čija semenke i mahunarke.

Za razliku od jednostavnog obroka bogatog ugljenim hidratima, pokušajte da uključite porciju proteina na tanjir radi regulisanja šećera u krvi.

„Dodavanje životinjskih belančevina u obrok najviše će pomoći da se priguši odgovor na glukozu.

Na primer, dodavanje piletine u sendvič sa salatom proizvešće niži odgovor na glukozu nego samo jedenje sendviča sa salatom“, objasnila je.

Slično tome, dodavanjem divljeg lososa u činiju žitarica sniziće se glikemijski skok u krvi.

Vlakna

Vlaknasta hrana je u celini odlična za telo. Ali dodatni bonus je što takođe može pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

„Vlakna vas drže sitima i prema brojnim studijama pomažu u ravnoteži šećera. Ishrana bogata vlaknima pomaže kod ravnoteže šećera u krvi i koncentracije lipoproteina ili holesterola kod dijabetičara“, objašnjava Bindija Gandi.

Ona predlaže da u ishranu uključite čija i lanene semenke, mahunarke ili bilo koje lisnato povrće.

Piskavica

Ako volite da kuvate sa začinskim biljem, piskavica je ukusna biljka koja može pomoći u ravnoteži nivoa šećera u krvi. Iako Bindija Gandi napominje da nije idealna za dojilje jer može uticati na količinu mleka, ova je biljka izvrstan i jednostavan dodatak vašoj ishrani.

„Ishrana bogata piskavicom poboljšala je test tolerancije na glukozu, smanjila glukozu u urinu i poboljšala ukupni holesterol i trigliceride“, objašnjava ona.

Pokušajte je dodati u svoje pečeno povrće, domaće umake za testeninu ili čak supe za slatki i orašasti ukus s prednostima regulacije šećera.

Cimet

Još jedan odličan začin za održavanje nivoa ovih vrednosti u krvi je cimet.

„U dve studije, cimet je skromno izvestio o poboljšanju šećera u krvi kod malih uzoraka pacijenata“, dodaje Bindija Gandi.

Iako nije standard, preporučuje se njegovo konzumiranje za zdravu ishranu i način života.

Lako ga je uključiti u ishranu. Ubacite malo cimeta u jutarnju zobenu kašu, dodajte ga u grčki jogurt ili čak u smuti bogat vlaknima kako biste održali stabilan nivo energije i izbegli skokove glukoze.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće uz obroke može pomoći u regulisanju skokova glukoze i održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

„Sirće se često reklamira kao pomoć u mršavljenju, kao i u ravnoteži šećera. Redovna konzumacija pomaže u poboljšanju kontrole, kao i poboljšanom oksidativnom stresu kod pacijenata s dijabetesom i visokim holesterolom“, objašnjava Bindija Gandi.

Možda nije najatraktivniji ukus na svetu, ali s jednom do dve kašike svaki dan, dobrobiti su neporecive.

Foto Pexels
Autor/Izvor B92
Komentari
Loading...