Namirnice koje sinzuju holesterol

Pre uzimanja lekova za holesterol, pokušajte ga smanjiti prirodnim putem – vežbanjem, unosom vlakana, lekovitim biljem, kao i mediteranskim tipom ishrane.

Apple1

Jabuka je neprijatelj LDL holesterola

LDL holesterol, koji se još naziva i lošim holesterolom uzrokuje stvaranje naslaga i povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od načina smanjenja njegovog nivoa je svakodnevno konzumiranje jabuka. Jedna jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, koja smanjuju apsorpciju masti u organizam i podstiču njihovo izbacivanje .

Orašasti plodovi

Bilo da je reč o orasima, bademima, lešnicima, indijskim oraščićima ili bilo kojim drugim orašastim plodovima, te zdrave grickalice odlične su za snižavanje lošeg i povećavanje dobrog holesterola. Najbolje je jesti one koje nisu obrađene i dodatno soljene, a bogate su vlaknima i vitaminima E, koji imaju odlično delovanje na kardiovaskularno zdravlje.

Beli i crni luk

Osim što snižavaju nivo ukupnog holesterola, ovo povrće podiže nivo onog dobrog za oko 30 posto zahvaljujući fitonutrijentima koje sadrže. Beli i crni luk se od davnina koriste u prevenciji srčanih bolesti, jer poboljšavaju cirkulaciju i izlučivanje viška masnoća iz krvi, a stimulišu i jetru i bubrege na rad.

Riba

Niskokalorična, puna proteina i omega 3 masnih kiselina, riblje meso bi se kod onih s povišenomnivoom holesterola trebala naći na jelovniku barem tri puta nedeljno. Najbolji odabir je plava riba, a dokazano je da redovan unos ribe snižava nivo triglicerida u krvi.

Soja

Baš poput ribe, soja je bogata proteinima koji za razliku od onih u mesu ne doprinose povećanju nivoa lošeg holesterola u krvi. Ako proizvode od soje unosite tri puta nedeljno, nivo ukupnog holesterola se može smanjiti oko 10 posto, pokazuju istraživanja.

Avokado

Ova egzotična namirnica sve se češće savetuje onima s povišenim holesterolom jer sadrži oleinsku kiselinu, koja deluje na smanjenje LDL holesterola. Bilo da ga jedete u salati, umaku, samog ili  koristite ulje od avokada, njegove dobrobiti biće pojačane ako pritom ne unosite “junk food”.

Čajevi

Čaj od koprive, kadulje, zeleni čaj i mešavine koje sadrže anis, maslačak i majčinu dušicu poznate su po svom detoksikacijskom učinku. One podstiču jetru na rad, koja  pojačano eliminiše masnoće i sprečava njihovo taloženje. Svaki dan popijte jednu do dve šoljice biljnog čaja na dan za najbolji učinak.

Maslinovo ulje

Nezasićene masnoće iz maslinovog ulja najvažniji su faktor dugovečnosti onih s mediteranskim tipom ishrane. Životinjske masnoće bogate su transmasnim kiselinama koje povisuju LDL holesterol, dok će ga maslinovo ulje smanjiti i povećati nivo onog dobrog.

Čaša crnog vina

Uz obrok možete popiti čašu crnog vina koje obiluje antioksidansima i čuva srce. Ipak, ključ je u umerenosti, a dokazano je da oko 1,5 dcl crnog vina na dan snizuje nivo LDL holesterola za oko osam posto.

Mnogima se doplao i ovo:

Komentari
Loading...