Namirnice koje prouzrokuju karijes

Karijes nastaje iz različitih razloga, ali što više jedemo slatko, naravno da je veći rizik od pojave problema sa zubima.

ki

Višak kiseline u različitim proizvodima, isto tako, ima negativan uticaj na zube. Jednostavno je: pod uticajem kiseline uništava se zubna gleđ, a potom mikroorganizmi prodiru dublje u tkivo zuba.

Voće i povrće sadrži dovoljno ugljenihidrata štetnih za zube, a posebno organske kiseline (u različitim uslovima i količinama).

Zato se biljna hrana može podeliti u dve grupe. U prvu spada voće i povrće koje doprinosi razvoju karijesa, a u drugu – ono što ne štiti zube i nanosi manju štetu.

U prvu grupu spadaju urme, ananas, grožđe, krompir, grašak, smokve, slatke sorte jabuka. Oni sadrže ogromnu količinu ugljenihidrata. Količina ugljenihidrata u južnom voću je značajno veća nego u voću koje je gajeno u srednjim i visokim geografskim širinama.

Osim toga, po poslednjim podacima istraživanja, današnje voće nije isto kao i voće pre deset i više godina. Jabuka je tada sadržala 10 – 11% šećera, a sada i do 15%.
Prerađeno voće (slatko, kompoti…), takođe može da bude i te kako štetno za zube. Iako korisno u mnogo čemu, i sušeno voće je jako štetno za zube.

Nar, citrusi, kajsije i borovnice sadrže veliku količinu organskih kiselina i zato pripadaju ovoj opasnoj prvoj grupi. Njoj mogu da se priključe i salate, peršun i spanać.

U namirnice koje nisu štetne za zubnu gleđ spadaju krastavac, kupus, tikvice, bundeve, patlidžan, rotkvice, šargarepa.

Naravno da nije ispravno odreći se voća i povrća iz prve grupe. Ono sadrži mnogo korisnih supstanci, uključujući i nezamjenljiv za zube, flor. Organske kiseline, opet, imaju aktivnu ulogu u sintezi belančevina, masti i ugljenihidrata i reguliše mineralnu razmenu.

Voće i povrće treba da konzumirate pravilno i da se pridržavate nekih osnovnih pravila:

U svemu treba imati meru. Čak i dugotrajno konzumiranje cvekle može da izazove karijes.
Zubi treba da budu zaštićeni od velike količine kiseline. Zato voćne sokove razređujte sa vodom i bolje je da ih pijete na slamku.
Nikako ne zaboravite higijenu usta. Posle svakog oboroka poželjno je isprati usta prokuvanom i ohlađenom vodom, čak i ako ste konzumirali bezopasne namirnice.
Ne perite zube odmah nakon konzumiranja sokova, voća ili povrća. Gornji sloj gleđi lako se omekšava zbog sastojaka iz hrane biljnog porekla, pa abrazivni sastojci iz pasti za zube mogu da im naškode.

Treba li vam rešenje za karijes? Evo rešenja!
Komentari
Loading...