Generic filters
Exact matches only

Namirnice koje najbolje oporavljaju pušačka pluća

Konzumiranje paradajza i jabuka moglo bi da pomogne u oporavku pluća bivših pušača. Istraživanje je pokazalo da odrasle osobe koje jedu dva paradajza i više od tri porcije jabuka dnevno imaju sporiji pad funkcije pluća u odnosu na osobe koje su retko konzumirale ove namirnice.

8533250855a4004a136adc975033112 v4 big

Međutim, pozitivno dejstvo izaziva samo sveže voće i povrće, što znači da konzervirane i obrađene vrste nemaju željeni efekat.

U okviru studije škole “Džons Hopkins Blumberg” iz 2002. godine, procenjivan je uticaj ishrane na funkciju pluća kod više od 650 odraslih osoba, a zatim su isti testovi ponovljeni na istoj grupi ispitanika 10 godina kasnije.

Učesnici iz Nemačke, Norveške i Velike Britanije popunjavali su upitnike o svojoj ishrani i ukupnom unosu hranljivih materija, kao i prolazu kroz spirometriju – postupak kojim se meri kapacitet pluća da uzimaju kiseonika. 

U obzir su uzimani starost ispitanika, visina, pol, indeks telesne mase, društveno-ekonomski status i fizička aktivnost.

Rezultati, koji su objavljeni u “European Respiratory Journal”, pokazali su da je povezanost između ishrane i funkcije pluća još veća kod bivših pušača.

Utvrđeno je da hranljive materije koje se nalaze u paradajzu i voću, posebno u jabukama, pomažu u oporavku oštećenja na plućima koja su prouzrokovana pušenjem.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

 

B92/Foto:Thinkstock

Komentari
Loading...