Namirnice koje nadoknađuju vitamin A

Znamo da kada želimo da jačamo imunitet trudimo se da pojačamo unošenje vitamina C, ali da li znamo šta je s vitaminom A?

Šta je tačno vitamin A?

Prvo što nam padne na pamet je njegovo blagotvorno dejstvo na vid, ali takođe utiče na rast i razvoj, pomaže u održavanju zdravih kostiju i kože i pomaže u podršci imunološkom sistemu.

Hrana bogata vitaminom A

Vitamin A je prirodno prisutan u mnogim namirnicama, a dodaje se i u namirnice poput mleka, nemlečnih napitaka i žitarica. U ishrani postoje dve vrste vitamina A, jedan iz životinjskih izvora i jedan iz biljaka. Životinjski izvori – meso, živina, riba i mlečni proizvodi – pružaju aktivni oblik, prethodno formirani vitamin A, koji telo može odmah da iskoristi. Biljni izvori obezbeđuju provitamin A koji telo pretvara u aktivni oblik vitamina A.

Beta-karoten je najčešći oblik provitamina A koji se nalazi u voću i povrću, a deluje i kao antioksidans za zaštitu ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Slatki krompir

Slatki krompir je jedan od najvećih izvora vitamina A. Takođe, sadrži vlakna i druge vitamine i minerale.

Šargarepa

Poznata je po vitaminu A. Bez obzira na to volite li ih kuvane ili sirove, ona je odličan izvor ovog vitamina.

Jaja

Jaja su hrana bogata hranljivim materijama i dobar su izvor proteina. Trebalo bi da jedemo celo jaje da bismo dobili vitamin A, koji se nalazi u žumancetu.

Zeleniš

Dok nam narandžasta hrana prvo pada na pamet kada govorimo o vitaminu A, tamno lisnato zelenilo je takođe odličan izvor. Zelje, spanać, kelj i blitva pružiće vam zdrav obrok pun ovog vitamina.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...