Namirnice koje čuvaju vaš vid

U poslednje vreme sve više odraslih i dece ima problema s vidom, a lekari smatraju da je tako zato što stalno zurimo u kompjuter ili televizor.
Kako biste što duže izdržali bez naočara i sočiva ili sprečili da vam dioptrija poraste, jedite namirnice bogate vitaminima A, C i E. Oni su zaslužni za dobro zdravlje mrežnjače, jačaju kapilare i sprečavaju razvoj katarakte.

oggi

ŠARGAREPA

Bogata je beta-karotenom koji se u telu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin važan je za prevenciju noćnog slepila, a njegov nedostatak prouzrokuje i suvoću u očima i natečene kapke. Kada kupujete šargarepu, birajte onu intenzivnije narandžaste boje jer je bogatija beta-karotenom. Takođe, najbolje je da je jedete svežu.

PAPRIKA

Ovo povrće sadrži lutein, antioksidant koji igra važnu ulogu u prevenciji katarakte, kao i bolesti srednjeg dela mrežnjače. Pritom je bogata vitaminom C, a sadrži ga čak četiri puta više od limuna, pa se zato preporučuje i za jačanje imuniteta. Paprika ima nisku kalorijsku vrednost – u 100 grama ima svega 20 kalorija.

BOROVNICE

Sadrže antioksidant antocijanin, koji čuva kapilare od štetnog delovanja slobodnih radikala i oboljenja koja oni izazivaju – katarakta, oštećenja mrežnjače i degeneracija žute mrlje. Jedna studija pokazala je i da ovo voće jača kapilare očiju, a za to su zaslužni vitamin C i beta-karoten, kojim su borovnice bogate.

SEMENKE LANA

Važan su izvor omega-3 esencijalnih masnih kiselina bez kojih su nam oči suve, crvene i izgledaju umorno. Zato bi bilo dobro da najmanje dva puta nedeljno za doručak pojedete šolju jogurta s ovim semenkama, a za salatu bar povremeno koristite laneno ulje. Uostalom, laneno seme pomaže u oslobađanju od gasova i izvanredan je laksativ jer eliminiše toksine.
Obratite pažnju na ove tri stvari:

ZAMAGLJEN VID, OSETLJIVOST NA SVETLOST

Izgled očiju govori mnogo, pa je zato važno da obratite pažnju na sledeća tri simptoma.
Prvi je zamagljen vid i osetljivost na svetlost. Ovo mogu biti neki od simptoma katarakte, ali ona se može sprečiti ili zaustaviti. Jedite što više namirnica bogatih vitaminom A, poput šargarepe, bundeve ili paprika. Takođe, pijte sveže ceđene sokove od pomorandže jer obiluju vitaminom C.

LOŠIJE VIDITE UVEČE

Ovaj problem je najčešće povezan s nedostatkom vitamina A u ishrani. Jedite dve veće kuvane šargarepe dnevno i brzo ćete rešiti problem.

VAŠE OČI SU BEZ SJAJA

Možda vam organi za varenje ne funkcionišu dobro. Obratite pažnju na ishranu, unosite što više svežeg voća i povrća i potrudite se da imate pet manjih obroka dnevno.

Komentari
Loading...