Generic filters
Exact matches only

Namirnice koje će vam ublažiti opekotine od sunca

Predstavljamo vam neke od namirnica koje će ublažiti opekotine i smanjiti bol.

tt

Krompir

Nije baš idealno rešenje ako pokušavate izgubiti na težini, ali neka vam bude pri ruci kao zaštita od opekotina u čemu će vam pomoći skrob koji sadrži. Isecite sirov krompir na kriške i utrljajte na kožu. Možete ga i izrendati te iskoristiti kao oblogu za oštećenu kožu.

Zobena kaša

Ako vam je celo telo izgorelo na suncu, zobene pahuljice pružaju najbolju vrstu olakšanja.
Sameljite šoljicu zobenih pahuljica u multipraktiku i dodajte u kupku koju ste pripremili. Možete ih staviti u gazu, preliti hladnom vodom i koristiti kao oblog svaka dva do četiri sata.

Zeleni čaj

Spojevi katehina koje sadrži, odlični su zaštitnici od štetnih sunčevih zračenja. Taninske kiseline pomaže pri ublažavanju bolnih opekotina. Istraživanja pokazuju kako samo dve čaše dnevno mogu pružiti malo dodatne zaštite od sunca.Međutim treba uzeti u obzir da to ne može biti i jedina zaštita od sunca. Ukoliko ste dobili opekotine po licu, potopite dve kesice čaja u hladnu vodu i stavite ih na kapke. Taninske kiseline će olakšati bol.

Jagode

Izgnječite nekoliko zrelih jagoda u kašu i namažite preko opekotina. Isperite nakon nekoliko minuta. Tanin iz jagoda smanjit će bol.

Krastavci

Ova namirnica može ponuditi zaštitu gotovo kao i proizvodi za sunčanje i to bez dodatnih štetnih konzervansa. Ako ste već izgoreli, zgnječite krastavac i nanesite na kožu.

Belo sirće

Deluje protivupalno. Ako vam je koža pocrvenela, utapkajte malo destilovanog belog sirćeta na opekotine kako biste ublažili bol, ali samo ukoliko se nisu stvorili mehuri.

Paradajz

Zbog likopena koje sadrže, štite kožu od sunčevih oštećenja. U jednom istraživanju, ispitanici koji su jeli pet kašika likopena iz paradajza dnevno, za tri meseca su stekli 25 posto više prirodne zaštite protiv opekotina.

Neven

Ova biljka je prepuna protivupalnih svojstava stoga je dobra za lečenje opekotina. Napravite oblog od cvetova nevena i stavite ga na oštećenu kožu kako bi ubrzali proces oporavka.

Zelena salata

Prokuvajte je u vodi, iscedite i ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Salatom potom nežno pređite preko nadražene kože.

Nemasno mleko

Nanesite hladno, ali ne previše, mleko za kožu koristeći čistu krpu ili gazu. Držite oblog 15 do 20 minuta i ponovite postupak svakih dva do četiri sata.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...