Namirnice koje će vam pomoći da visok pritisak dovedete u normalu

Hipertenzija ( visok pritisak) se ponekad naziva tihi ubica jer ne izaziva odmah primetne simptome.

 

Može proći nezapaženo godinama i zato je bitno kontrolisati svoj pritisak redovno naročito posle 35 godine života.

Predstavljamo vam spisak namirnica koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Zeleni delovi povrća

Zelena salata, zeleni deo mladog luka(crni i beli) kelj, spanać, repa, blitva.

Kalijum, koji se nalazi u ovim namirnicama pomaže vašim bubrezima da se oslobode više natrijuma kroz urin i ujedno smanjuje vaš krvni pritisak.

Konzervirano povrće često sadrži natrijum. Ali zamrznuto povrće sadrži toliko hranljivih sastojaka kao i sveže povrće i lakše se iskorišćava u telu. Ovo povrće možete kombinovati sa bananama i mlekom i tako dobiti zdrave sokove.

Cvekla

Istraživanja pokazala da su nitrati u soku cvekle smanjili krvni pritisak učesnika u istraživanju za samo 24 sata.

Možete ispeći sopstvenu cveklu ili jednostavno kuvati i jesti čitav koren. Cvekla je ukusna kada se peče.

Kiselo mleko i jogurt

Kiselo mleko je odličan izvor kalcijuma i malo masti. Ovo su važni elementa ishrane za snižavanje krvnog pritiska.

Umesto kiselog mleka možete koristiti jogurt.

Prema Američkoj asocijaciji za srce, žene koje su jele pet ili više obroka jogurta nedeljno imale su 20 odsto manje rizika za razvoj visokog krvnog pritiska.Pokušajte da u svoj jogurt ubacite trake od badema i voće. Kada kupujete jogurt, obavezno proverite da li je dodat šećer. Što je niža količina šećera po porciji, to bolje.

Zobena kaša

Zobena kaša se uklapa u račun za visoko-vlaknaste, nisko-masne i nisko-natrijumske načine za snižavanje krvnog pritiska. Jesti zobenu kašu za doručak je sjajan način da se započne dan. Da bi napravili, dobar doručak natopite 1/2 šolje zobene kaše i 1/2 šoljice mleka od oraha u teglu. Ujutro, promešajte i dodajte bobice, ribizle i cimet po ukusu.

Banane

Hrana koja je bogata kalijumom je dobra, ali se mora dopuniti suplementi. Dodajte bananu u žitarice ili zobenu kašu kao dodatak bogat kalijumom.

Losos, skuša i riba sa omega-3 masnim kiselinama

Riba je odličan izvor tz vitkih proteina. Masne ribe kao što su skuša i losos obiluju omega-3 masnim kiselinama, koje mogu sniziti krvni pritisak, smanjiti upalu i smanjiti trigliceride. Pored ovih izvora ribe, pastrmka sadrži vitamin D.

Seme suncokreta

Ovo seme je bogato kalijumom, magnezijumom i drugim mineralima za koje se zna da smanjuju krvni pritisak. Uživajte u šaci semenki suncokreta, bundeve ili oraha kao užini između obroka.

Beli luk

Beli luk može pomoći u smanjenju hipertenzije povećavajući količinu azotnog oksida u organizmu. Azotni oksid pomaže u promovisanju vazodilatacije ili širenja arterija, kako bi se smanjio krvni pritisak.

Med

Pčele su jako važne za naš opstanak na planeti, a med i propolis bogati su azotnim oksidom, što može pomoći u otvaranju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska

Šargarepa

Sadrži neke materije, koji pomažu pri regulaciji povišenog krvnog pritiska.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...