Generic filters
Exact matches only

Namirnice koje će vam pomoći da očistite svoj organizam od nikotina

Svi smo svesni negativnog uticaja koji cigarete i nikotin imaju na naš organizam

Iako je malo poznato, ali pušenjem se izbacuje mnoštvo vitamina, pa je prioritet svakog pušača da svakodnevno kroz prirodne sastojke, hranu i piće, unosi i do tri puta više vitamina od čoveka koji ne konzumira cigarete.

Naravno, niko pušačima ne može uskratiti tu strast, ali postoje načini da svoje telo neprestano čistite od nakupljenog nikotina. Ovo je posebno važno za ljude koji su prestali s konzumiranjem ciagreta. A uz pomoć pet savršenih namirnica očistite telo od nikotina.

Spanać

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže telu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u upravo u spanaću.

Osim toga, spanać sadrži gvožđe, koje utiče na količinu hemoglobina u krvi. Hemoglobin je zadužen za transport i skladištenje kiseonika u našem organizmu. Sprovodi kiseonik od pluća do svih ćelija u ljudskom telu.

Brokoli

Ispitivanjima je utvrđeno da pored antioksidantskog delovanja brokolija ima veliku ulogu i kao čistači organizma od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja.

Na osnovu navedenih podataka, može se videti da brokoli nije prolazna moda, već da je to veoma korisna namirnica i dobar prirodan lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti i tegoba. Zbog toga brokoli treba često koristiti u ishrani.

Karfiol i kupus

Povrće iz porodice kupusa posebno je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali izuzetno korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, oni sadrže i antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove zdrave sastojke.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem telo gubi potrebnu tečnost i organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete napraviti sami te zelenog čaja prepunog antioksidanata moći ćete da isperete nikotin iz tela.

Šargarepa

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Ukoliko želite da se rešiti ove ružne nuspojave pušenja jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Iscedite u sokovniku šargarepu pomešanu s jabukom i limunom ili je izrendajte u salatu.

Kivi, limun i pomorandža

Osim vode, pušenje iz tela izbacuje i vitamine A, C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija.

Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade. Sok od pomorandže hidrira telo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscedite dve pomorandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...